HomeИнтересноБългарияТоп 5 на наводненията в България през XX век

Топ 5 на наводненията в България през XX век

Наводненията са бедствие, което засяга доста често България. В днешната статия ще разгледаме хронологично най-големите наводнения в нашата страна през 20 век. Научете кои са те и кои от тях сте чували?

Най-големите наводнения в България през XX век

Търговище 1906 година

Това е най-голямото от поредицата наводнения връхлетели този град в края на 19 и началото на 20-ти век. С настъпването на пролетта и покачването на нивото на река Врана се достига до ситуация, която никой не помни. Центърът на града е потънал в придошлата река, повече от няколко хиляди декара ниви са потънали в стихията, градската канализация избива. Дори минаващата жп линия София Варна е прекъсната за дълъг период от време доката се оправят нанесените повреди

София 1924 година

Това се счита за най-голямото наводнение за София – поне от познатите ни. Смята се , че са загинали повече от 200 души, а бройката на ранените е неизвестна. Причините не са широко известни, но се предполага , че след проливен дъжд се достига до сериозно надигане на подпочвените води. Това води със себе си до сериозни разрушения на складове и фабрики.

Пловдив 1929 година

Пак през пролетта след обилни дъждове прелива река Марица. В случаят това което помага много на пловдичани е , че за разлика от случаите в София и Търговище, те забелязват стихията от по-рано и могат да се подслонят във високите части на града.Много от постройките в ниската част на Пловдив са потопени, налага се мобилизирането на военните, които да помогнат за справянето с природното бедствие

Видин 1942 година

Трагедията се случва през март месец 1942 година – замръзналите притоци около остров Богдан водят със себе си до рязко покачване на нивото на река Дунав, която прелива в ниските части на Видин. В случаят местните власти успяват да реагират бързо като използват камбанен звън, с който да предупредят местните жители за прииждащата опасност. Въпреки това не всички успяват да реагират и се знае поне за 13 души загинали. Много къщи са потопени под вода и се налага дълго време след наводнението да бъдат разчистени, за да може да се нормализира живота във Видин.

Враца 1966 година

Най-известното от поредицата наводнения през 20 век определено е това сполетяло Враца и село Згориград през 1966 година. Случва се точно на 1 май – по време на тогавашната тържествена манифестация. Поройните дъждове разрушават стената на хвостохранилището на оловно-цинковата фабрика Мир и рудник Седмочисленици. Това води след себе си първо заливането на близкото село Згориград, а след това през проход Вратцата и прииждащата река Лева влиза във Враца. Цялата тази 3-метрова вълна от тонове метали, камъни и дървета залива града.Налага се войниците да се включват в разчистване на ужаса застигнал населеното място. Броят на жертвите е неизвестен, официалните данни споменат малко над 100 души. Според друга информация се споменават много повече загинали след като се знае, че телата им са намирани с километри по течението на река Лева. Така или иначе точната цифра ще си остане в неизвестност и трагедията е една от най-големите застигнали България през този век.

Представихме 5-те най-големи наводнения застигнали България през изминалия 20 век. Ако вие знаете за други събития или имате повече информация за някои от посочените природни бедствия – моля споделете в коментарите вашата информация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ