HomeИнтересноБългарияТоп 5 на високопланинските села в България

Топ 5 на високопланинските села в България

Страната ни, България има толкова много красиви места, че цяла книга няма да успее да помести всичката тази красота.

За най-романтичните и високопланински села в България ще поговорим именно сега.

Кои са най-високопланинските села в България

Не само най-красиви български села, но и най-високо разположени в различни планини в страната.

Има български села, пръснати из цялата страна. Те си заслужават да бъдат видени поне един път в живота. Те са толкова са интересни и уникални, че зърнете ли ги един път, винаги ще си спомняте с прехлас за тях.

Топ 5 на високопланинските села в България

Красиви къщи, изрисувани стени с цветни и весели цветя, малки улички, които водят до градини и дворове… Те ни разкриват един съвсем различен свят.

Свят, който е някак си забравен и недокоснат от съвремието. Свят на безвремие, много по-спокоен, лишен от суетата на ежедневието в големия град.

Въздухът по тези места е съвсем различен. Енергията, която усещате, когато сте на място, също е различна. Такива места са подходящи, както за семейни почивки, така и за романтични пътувания или изследователски проучвания на миналото на България.

  • Село Лещен

В това село няма пътища. Намира се, в Родопите планина, на надм. височина: 1093 m. Има население: 12 души (по справки от 15 септември 2022 г.).

Лещен е старо село с характерна архитектура и запазени стари къщи. Съществува от края на 19 и началото на 20 век в Лещен живее българско население.

През 1891 г. Георги Стресов (български юрист) пише за селото:

Лещен, село в подножието на Доспатския склон , трябва да вървите половин час по левия бряг на Канин. Пътят от Неврокоп до Фотовиста е плавен, удобен, след което има тесен и остър завой . Обикновено отнема около 4 часа , за да стигнете до там“.

Трябва да се отбележи, че хората в Лещен са много суеверни. За всяка болест се допитват до врачки.

  • Село Ковачевица

Намира се, в Родопите планина и е на надм. височина: 1050 m. Населението към 15.12.2011 г. е наброявало 35 души. Днес няма и една трета.

Ковачевица е самотно село, но с вълшебна красота и атмосфера. Ковачевица е основана, според легендата от преселници от съседното Рибново село, а вероятно и от Банско. За първи път името й е отбелязано в османските регистри през 15-16 век.

Селото е запазило оригиналния си облик от 18-19 век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително покривите, само горните етажи на най-високите къщи са направени от дърво. Ковачевица е архитектурен резерват, съхранил живописната възрожденска архитектура.

  • Село Жеравна

Селото се разполага на 642 m надм. Височина. Населението му към 2015 г. наброявало 406 души. То се намира в Югоизточна България, в община Котел, област Сливен.

Някога на това място е имало старо тракийско селище, наречено Потка. Затова сега в Жеравна има местност с името „Потка”.

Съществуват няколко версии за произхода на името: първата е, че идва от птица, което е твърде неправдоподобно, защото в района никога не кацат жерави; втората версия е, че това е от думите “воденичен камък”, “жерка”, “жерков” – думите имат старославянски корен и означават мелница.

  • Село Широка лъка

На 1050 m надморска височина и с население 386 души (по статистики от 15 септември 2022 г.), село Широка Лъка се намира в област: Смолян. Разположено е в южната част на България.

Широка лъка е известна с автентичните си родопски къщи като Сгуровската, Учиковската и Григоровската къща.

Една от местните забележителности е църквата Успение на Пресвета Богородица, според легендата тя е построена само за 38 дни. Това се случило, през 1834 г. Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е написана от учениците на братята Дмитрий и Захари Зографи от град Самоков.

Понеже заговорихме за високопланински села в България, няма как да подминем и един град, със същата старинна архитектура, съхранил духа на българското минало. Става дума за:

  • Град Копривщица

Разположен е на надм. височина: 1060 m. Население му наброява 2 135, към 2016 г. Намира се в Западна България, област София и е в близост с градове Клисура, Пирдоп, Панагюрище и Стрелча.

Копривщица е запазила автентичния си облик от 18-19 век и е един от най-известните и красиви малки градове в България!

Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ