HomeИнтересноБългарияТрифоновден 2024 - кога се празнува този празник

Трифоновден 2024 – кога се празнува този празник

В идващия месец февруари имаме един много специален ден. Той е посветен на Свети Трифон, но е известен сред повечето българи като Трифон Зарезан. По традиция се празнува на 14 февруари, макар че след смяната на календара в нашата страна се пада на 1 февруари, но тогава се празнува повече празника на светеца(Свети Трифон). Разберете повече за този специален ден.

Трифоновден 2024

По отношение на самото празнуване трябва да уточним, че на 1 февруари се отбелязва денят на Свети Трифон, а Трифон Зарезан се запазва почти навсякъде в България по стария календар – на 14 февруари. Двата празника доста често се преплитат, така че ето и повече за тях:

1.Кой има имен ден

  • Трифон, Трифона и всички производни на Трифон
  • Лозан, Лозана, Лозанка
  • Радка, Рачо

2. Кой е свети Трифон

На 1 февруари започват трите специални дни от Малък Сечко:

  • 1 февруари – Трифоновден
  • 2 февруари – Петльовден/ Сретение Господне
  • 3 февруари – Зимният Симеоновден

Свети Трифон е християнски светец, който е известен лечител. Той е родом от централната част на Мала Азия, която е била известна със своете винопроизводство. Като лечител, легендата за него говори, че той успял да излекува дъщерята на римския император, който му бил много благодарен за това. Но при следващия император започнало сериозно гонение на християните из империята и в това число попаднал и Трифон. Новият император се опитал да го спаси, като му дал възможност да запази живота си, ако се отрече от вярата си, но Трифон отказал. Той споделил съдбата на останалите християни и погинал заедно с тях.

Българската легенда за Свети Трифон Носоотразяния

Тъй като житието на Свети Трифон се преплита с древни религиозни обичаи по нашите земи, най-вероятно още от времето на траките – постепенно българският фолклор си съставя легенда за Свети Трифон. Тя показва връзката между Свети Трифон и Трифон Зарезан. Там е представен Трифон като човек, който видял Богородица с младенеца, когато си подрязвал лозето.  По някакви причина той ѝ се подиграл и Богородица не му отвърнала нищо. Като се прибирала, тя казала на жената на Трифон да отида да превърже носа му, защото го е отрязал при резитбата на лозето. Трифоница забързала към лозето и видяла, че на мъжа ѝ му нямало нищо. Тя го попитала дали си е порязал носа, но той казал, че не е пиян, за да направи подобно нещо. В същия миг, при следващото подрязване той си наранил носа и така думите на Богородица се сбъднали.

Празникът на Свети Трифон е поредният при който се обвързват ритгуали от предхристиянската епоха с християнските традициии. Двете легенди, които ви разказах – за истински Свети Трифон и за Трифон Носоотрязания са с цел тази личност да бъде обединена в една. Така че най-добре е на 1 февруари да се празнува празника на Свети Трифон, а на 14 февруари – Трифон Зарезан – празникът на виното, лозята и веселието, който е с много по-дълбоки традиции.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ