HomeИнтересноБългарияВ кой български град се преработва нефт

В кой български град се преработва нефт

Знаете ли, къде в страната ни се добиват най-големи количества нефт и по-скоро в кой български град се преработва нефт?

Първи български нефт е добит през 1951 година

Смятало се, че в блок „Хан Кубрат“ край Силистра имало залежи на петрол и природен газ. Това обаче се оказало, че не е точно така. За да се установи истината били проведени сондажните дейности, които достигнали на дълбочина 3 327 метра под морското равнище и не е бил открит газ или нефт в достатъчни количества. Такива, които да оправдаят по-нататъшни действия за развитие и търговска дейност.

Не така, обаче изглеждат нещата с друг сондаж, направен в началото на 50-те години от миналия век.

Край село Тюленово, Шабла на 31 май 1951 г. е открит първият български нефт. Днес на това място има паметник. Откривателят на нефта е Александър Палий.

В кой български град се преработва нефт

Във Варна попаднах като специалист-геолог и първият сеизмичен екип, който работеше тук, беше разположен на територията, на която в момента се намира новото гробище, край село Тополи. Тогава това място беше поляна и там правихме сеизмични проучвания за търсене на нефт и газ.” – споделя пред медии Александър Палий.

На това място не открили нищо и така групата се преместила край Приселци, където продължили опитите за намирането на петрол, но уви и те се оказали безрезултатни. Специалистите не се отказали, обаче и това ги отвело в Тюленово.

Заложих сондаж номер 51 и неочаквано гледам тези пластове, които ние определихме по проекта на дълбочина 500 метра, излизат на 300 метра.” –още от спомените на Александър Палий.

Днес в село Тюленово има водоплаващо находище и там запасите на нефт са оценени на 5 000 000 тона. Така то било открито.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ