HomeИнтересноБългарияВ кой град се намира Аязмото - научете историята му Аязмото като...

В кой град се намира Аязмото – научете историята му Аязмото като парк

Чували ли, сте за Аязмото? Това е парк митрополит. Нека ви, разкажем неговата история.

В кой град се намира Аязмото

Аязмо е едно от най-емблематичните места в Стара Загора. Паркът неслучайно се отрежда, сред най-големите и красиви паркове в цялата страна. Той привлича своите посетители с огромно разнообразие от животински и растителни видове, както и със своите забележителности и богата история.

Аязмо се простира на територия от 3,2 квадратни километра. Той е отлично място за разходка, почивка или интересни преживявания със семейство и приятели.

Разходка и разглеждане по алеите на парка ще ви отведат до параклиса Свети Теодор Тирон. Там може да отидете в зоопарка или да отбиете до изкривените огледала на Залата на смеха.

Аязмото – научете историята му

Какво разказва легендата за Аязмо парк, чуйте сега:

Според легендата на това място е кръстен цар Борис I, през 864 г. и след този момент, християнството официално става българска религия.

Легендата разказва за българския болярин княз Цолю, който управлявал Старозагорско по време на управлението на княз Борис I, когато още е бил езичник. Резиденцията на Цолю е била в подножието на Аязмото и в непосредствена близост до голяма градина и затвор за византийски пленени християни. Цолю имал дъщеря на име Цветана.

На върха е имало вековна гора и свещено място в близост до лековито изворче, според сведенията, събрани от местния митрополит Методий Кусев през 1917 г. и впоследствие описани в книгата му „Историята на Аязмото в Стара Загора. ” Когато Цветана се разболяла, Цолю се съгласил пленените християни да я излекуват.

Кръщават я в аязмото Аязмо и я наричат ​​Теодора. Така се казвала майката на невръстния византийски император Михаил III. По време на това кръщение тя била излекувана по чудодеен начин. Покръстен е и княз Цолю, който нарежда да се построи християнски храм на името на Свети Теодор Тирон. Година по-късно княз Борис пристигнал в Берое и е кръстен в същия храм на върха на Аязмо.

Според Иван Савич Палмов, който преподава славянска история в Петербургската духовна академия в началото на 10 век, Свети княз Борис се е срещал с византийския патриарх Фотий на три различни повода в района на Загора.

Известен факт е, че части от свитата на княз Борис са били против покръстването на българския народ. Княз Цолю е единственият, който подкрепил цар Борис, тъй като той вече бил покръстен и станал покровител на действията в тази насока.

Има много доказателства в подкрепа на достоверността на твърдението, че това място е било център на мощна християнска мрежа от 10 манастира и скита, разпръснати в региона.

Последвалата история на парка

И последвалите разкази за историята на парк Аязмото продължават да са интересни. Митрополит Методий Кусев говори за изграждането на парка в края на 19 век. Жителите на града бяха скептични към това, че такъв грандиозен план може да бъде създаден. Въпреки широкото неодобрение, той започнал всеотдайна работа. Той контактувал с манастири и религиозни общности по целия свят. Помолил ги да му изпратят семена от всякакви различни видове дървета. В резултат на това днес могат да се видят уникални комбинации от традиционна и екзотична флора.

По време на създаването на парка повечето жители смятали, че залесяването и поддържането на такова безполезно пространство е глупост и пашата на добитъка им е много по-важна. Въпреки всеобщите мнения, Методий Кусев успял да постигне целта си, след много молби и убеждаване. В крайна сметка той създал изключително красив и богат парк, който впоследствие се превърнал в гордост за град Стара Загора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ