HomeИнтересноБългарияВ кой град се намира квартал Дебелата Кория

В кой град се намира квартал Дебелата Кория

Чували ли, сте за „Дебелата Кория“? Знаете ли на кое казват така и къде се намира? Днес ще надникнем в това название, което за малко от вас е известно:

„Дебелата кория“ е познато още като „ДЗС“ или „Диньо Дачев“. Това е квартал, който се намира в град Сливен.

География на Дебелата Кория

Местността се разполага в близост до село Сотиря, град Сливен и село Тополчане. Климатът на това място е горещ в лятото и много студен за зимата. Това се дължи на събирането на многото ветрове в близост до местността Рамануша. Тя се разполага до летище „Бършен“ и квартал с железопътна линия.

История на Дебелата Кория

Първоначално Дебелата Кория е селище отнасящо се към „Диньо Дачев“ ДЗС, което по-късно се обособява в отделен квартал. Наречено е с името на Диньо Дачев, на участника в съпротивителното движение от 1944 г. По право на него е наречено и самото земеделско, държавното стопанство. По този начин ДЗС „Д. Дачев“ става част от АПК „В. И. Ленин“ (гр. Сливен) още в 70-те години на миналия век. След демократични промени през 1990 г. насетне името на квартала става „Дебелата кория“. Името му е дадено, точно от името на близката местност. След това ДЗС е приватизирано и става бивше.

Местни събития

На Сирни Заговезни (българския празник) се организират кукерски игри. В тях участват жители на село Тополчане, което е в съседство. По време на тържествата се организират и игри. Така е отбелязвана рождената дата на Васил Левски. По този начин на Велики четвъртък местните в квартала ходят в местния парк, за да боядисват яйца.

Култура на дебелата Кория

В квартал Дебелата Кория се разполага красив парк, библиотека (наричана читалище „Възраждане“) и кметството.

Транспорт до дебела Кория

Кварталът е с изградени удобни връзки и с градски транспорт, който води до град Сливен. От там минава и железопътна линия със спирка „Таньо войвода“, както и градски транспорт, обслужван от линия №14.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ