HomeИнтересноБългарияВ коя чужда страна тече река България?

В коя чужда страна тече река България?

Името България е много разпространено на неочаквани точки на планетата. Но има в една доста отдалечена от нашата родина страна, в която се намират водите на река България. Тя е кръстена от наши сънародници, които емигрират там от преди повече от 100 години. Научете историта на река България – течаща в Хондурас.

Каква е историята на река България

Хондурас е държава в Централна Америка. В нея през 20-те години на миналия век се преселват група българи. Предполага се , че първият от тях е носил името Борис Петров, който е от района на Белоградчик. Реката е открита от нашите сънародници(дори се смята, че е точно от Борис Петров) и те определят какво ще бъде името и  – България или на местния вариант на испански Rio Bulgaria. Смята се , че българите в Хондурас започнали да работят заедно в бананова плантация. Тя се развивала толкова добре, че скоро те започнали да строят ЖП линия, която да подпомага тяхната дейност. Президентът на Хондурас бил толкова впечатлен, че реши да отпусне средства от бюджета на страната, за да бъде завършен проектът. Така българите постепенно се оказвали все по-сериозен фактор в страната.Дори до 1955 година в страната е имало село на име България, което се е намирало по поречието на река България. Причината вече да не съществува е , че българите се преселват от него в най-близкия голяма град по поречието на река България.

История на българите в Хондурас

В момента се смята, че наследниците на първите заселници българи са в диапазона между 7500 и 10 000 души, което е повече от 0.01 % от населението на страната. Повече от тях са метиси – тоест смесица между бракове на българи и представители на местното население, повечето от които са индианци. Това може да се разбере най-лесно по следния начин. Повечето хора в страната носят по няколко имена, като поне едно от тях има съответната връзка с България – например Баноф, Росеф, Петроф

Друг известен принос на българите в Хондурас е производството на хляб. Тъй като в местната култура това не е било нещо характерно. Разчитали са повече на царевицата като хранителен продукт. Но българите налагат своите нрави, като почват да откриват пекарни за хляб и така налагат този хранителен продукт в Хондурас. Други българи се занимавали с производство на дървени въглища.

За съжаление трябва да сме наясно, че почти всички от наследниците на българите не знаят българския език. Тъй като голяма част от преселниците са били мъже, съответно е било много трудно предаването на езика. Не случайно имаме израза майчин език – тоест наследниците на нашите българи са получавали знанията за езика от майките си , а те почти винаги са били част от местното население.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ