HomeИнтересноБългарияИвайло срещу Жана д'Арк - кое въстание е по-трудно?

Ивайло срещу Жана д’Арк – кое въстание е по-трудно?

Всички ние сме чували и за въстанието на Ивайло и за Жана д’Арк, но колко от хората в Европа знаят въстанието на Ивайло и колко знаят известната французойка. Ще направим сравнение между двете въстания и защо това на Ивайло е много по-трудно и в пъти по-успешно като резултат.

Въстанието на Ивайло

Въстанието на Ивайло започва през началото на 1277 година. За неговия произход се спекулира много, но скорошните изследвания показват, че е много малко вероятна хипотезата, че е бил свинар. Голяма част от византийските историци го определят с доста нелицеприятни прякори като Бърдоква и Лахана, но по-скоро се опитват да унизят неговата личност и да принизят делото му. Въстанието на Ивайло първоначално е създадено, за да се справи в нашествията на татарите в Северна България, като постепенно се изправя и в битка срещу немощната Българска държава по това време. Владетел е Констатин Тих-Асен, който не успява да се противопостави и бива победен в битка от въстанниците. Постепенно Ивайло взема властта в България, особено след брака със съпругата на Константин Тих – византийката Мария. Известният византийски император Михаил VIII Палеолог се опитва да се противопостави на Ивайло, изпраща поредица от армии срещу него и настройва татарите от север за нападение. Въпреки , че е атакуван от няколко страни, Ивайло успява да спечели поредица от битки срещу Византия и нейният известен пълководец Михаил Глава Тарханиот.Тъй като отсъства дълго време от Търново, болярите подтиквани от Михаил Палеолог му правят преврат и слагат на трона Иван Асен III. Въпреки това Ивайло успява да обсади Търново, Михаил Палеолог изпраща нова армия в подкрепа на новия български цар. Ивайло за пореден път успява да се справи и с нея. Краят на Ивайло настъпва, когато за владетел е избран Георги Тертер – по този начин му се налага да влезе в братоубийствена война с българските боляри, а подкрепата сред българското население за него намалява заради продължителните войни. Ивайло напуска България като търси убещиже при хан Ногай. За съжаление по-късно бива убит по поръчка на византийски император от същия този вожд на Златната орда

Прилики и Разлики с въстанието на Жана д’Арк

Приликите между 2-те въстания се коренят в част от пропагандата, която се ползва. Част от съратниците на Ивайло използват речи, че той общува със светците и е предопределен да върне блясъка на България. Спекулира се, че дори самият Свети Димитър го е посочил за човекът, готов да изправи България на крака. Сходна е ситуацията и при Жана д’Арк. Получава прозрения от Архангел Михаил, който я напътства към действия срещу англичаните.Но приликите спират до тук.

Разликите са свързани най-вече с резултатите. Както отбелязохме по-горе на Ивайло му се налага да води военни действи на много фронтове – както срещу татарите, така и срещу византийците и български боляри. Въпреки това в продължение на няколко години той успява да спечели поредица от битки, не допуска поражения дори в някои много тежки ситуации. За съжаление тези негови победи се превръщат в пирови, защото остава без подкрепата на българското население и не може да се противопостави на този обединен фронт срещу него.Жана д’Арк успява да обедини френския народ зад гърба си, да постигне успехи срещу англичаните и да възвърне сериозни територии от тях. Въпреки това бива пленена и се допуска известния съдебен процес срещу нея.Тя не участва като сериозен фактор на бойното поле, а по-скоро се използва моралният й облик, който подсказва, че Господ е на страната на французите и ще им помогне в борбата срещу англичаните.

Друга съществена разлика е , че образът на французойката бива използван като сериозен пропаганден елемент от бъдещия френски крал Чарлз VII. Преди нея има още няколко ясновидци, които предсказват успех на неговото дело, след смъртта й се срещат и други пророци вещаещи неговия успех.Реабилитацията на девицата от Орлеан се извършва 25 години след смъртта й.

Сравнявайки историята на Ивайло с тази на Жана д’Арк е показателна, че разпространението на българската история не е на достатъчно добре ниво сред европейските народи. Французойката е емблематична личност за всички, но за цар Ивайло и неговото успешно въстание знаят много малко хора. Показателно за ролята на Ивайло върху историята е факта, че много от по-следващите въстания кръщават пълководците си с неговото име – не само в България , но и във Византия. Важно е да помним образът на Ивайло превърнал се в символ на борбата срещу тиранията през 13 и дори 14 век.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ