HomeИнтересноБългарияЗащо Андреевден е известен като Мечкинден?

Защо Андреевден е известен като Мечкинден?

На 30 ноември всяка година празника на Свети Андрей Първозвани, известен и като Андреевден. Но в българската народна традиция, той носи още едно много интересно име – това е Мечкинден. Разберете повече за този голям християнски празник, който се намира между есента и зимата.

Какво празнуваме на Андреевден

Празникът се свързва с първият от апостолите на Христос – Свети Андрей. Той е един от най-почитаните светци в нашата страна, тъй като на него се пада да проповядва по нашите земи след смъртта на божия син. В нашата фолклорта традиция, образът на Свети Андрей се свързва с този на мечката – най-страшният хищник по нашите земи. Затова има и много известна легенда за срещата на Свети Андрей и големият хищник.

Легендата за Свети Андрей и мечката

Тази легенда се разправят под няколко различни варианта и поради тази причина, ще ви представя 2-та най-популярни:

  • В първия вариант, Свети Андрей се е оттеглил на молитва и пост дълбоко в гората. Тогава около него се появила мечка. Свети Андрей успял да я опитоми. На нейният гръб се появил в близкият манастир, за да вземе причастие.
  • Във втория вариант, Свети Андрей орял нивата си със своя вол. Но ненадейно от гората се появила мечка, която изяла впрегнатото животно. Светецът решил проблема, като сложил мечката вместо вола и успял да изоре нивата си. По този начин наказал мечката за това, че му е попречила на работата.

Защо Андреевден се нарича Мечкинден

Тази легенда, която ви написах е служи като основание за определянето на празника на Свети Андрей още като Мечкинден – тоест християнският апостол успява да пребори и покори най-големият хищник по нашите земи. В нашата традиция мечката е символ на плодовитост и сила. Това е и причината в миналото да се е смятало на късмет, ако селото бива посетено от мечкар. Това означава, че ще има голям сняг и богата реколта през новата година. От друга страна, снопче козино от мечката се е използвала срещу уплах – по този начин човек ставал смел като мечка и забравял за страха.

Кога се убива мечка според българските традиции

Според нашите традиции, мечка може да се убива само ако е стръвница. Във всички останали случаи е забранено. Това е и причината да присъства на много кукерски фестивали, където образът на мечката се появява. За този принцип е показателна една фолклорна легенда. Възрастна баба предложила да бае на селянин, за да не го закачи мечка, когато ходи в гората. Човекът се засмял и казал, че по-добре да му бае да не го среща мечката в гората. Причината е, че щом те срещне мечка в гората – шансът за спасение е минимален.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ