HomeИнтересноБългарияЗащо цар Симеон се вижда в ролята на крокодила от древната история?

Защо цар Симеон се вижда в ролята на крокодила от древната история?

На пръв поглед, заглавието изглежда много странно. Каква връзка има цар Симеон и крокодилът – животно непознато по нашите земи? Става въпрос за писмата между него и византийският пратеник Лъв Магистър от края на IX. Там Симеон поставя логически капан на ромейския дипломат и по този начин му подготвя една много трудна задача за разрешаване. Тази логическа клопка е изградена върху дилемата за крокодила, която ще ви разкажем сега.

Каква е дилемата на крокодила

Това е един парадокс още от древно време. Става въпрос за баща, чието дете е отвлечено от крокодил. Влечугото обещава да го върне на бащата, ако той познае дали ще му върне детето или не. Това е логическа капан при който очевидно крокодилът ще научи решението на бащата предварително и ще каже, че е взел обратното.

Как цар Симеон използва дилемата на крокодила в своя полза

По време на разменената кореспонденция между Симеон и ромейския дипломат, Лъв Магистър иска от българския владетеле да освободи ромейските пленници. Симеон пише в писмото си, че ромейският император е познал датата и часа на слънчевото затъмнение от този период и не би му било проблем да познае дали той ще освободи пленниците. Ако ромейският император познае отговора на Симеон, то той ще ги освободи.

Очевидно ромеите няма как да познаят отговора на Симеон. Българският владетел се поставя в ролята на крокодила, който първи иска да види какъв отговор ще му дадат, така че да посочи, че е взел обратното решение.

Как Лъв Магистър отговаря на този въпрос

Лъв Матистър се опитва да се измъкне от клопката, като използва изрази, които могат да се тълкуват и като двата отговора и по този начин винаги да може да каже, че е познал отговорът на Симеон. Разбира се, за завършилият с отличие Магнаурската школа Симеон, това не е било никакъв проблем да се измъкне от този капан и да обяснява, че не са познали верния отговор.

Защо Симеон използва тази тактика

Идеята на Симеон по това време е да спечели време. Той задържа Лъв Магистрат в една от българските крепости, а през това време организира своята войска, използва и дипломацията, за да може да се пребори с византийците. Това се случва още в началото на неговото управление при конфликта му с ромеите и маджарите. Използав ромейските пленници като разменна монета, с която да спечели печенегите на своя страна. Те да нападнат маджарите заедно с българите и да си подсигури северната граница. След това му остава само да се концентрира върху Византия – тоест избягва да води война на повече от един фронт.

Защо е важно да знаем това за цар Симеон

Подобен тип факти за Симеон са изключително важни да се знаят. Причината е, че в нашата история сме имали много военни победи, които не сме успели да защитим да бойното поле на дипломацията. Цар Симеон показва как може да използва знанията и уменията натрупани в Константинопол срещу ромеите и да бие с техните карти. Подобен тип качества показват още няколко български владетели като Тервел, Борис I и Калоян. Това е ключът към дългосрочния успех на който и да е държавник.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ