HomeИнтересноБългарияЗащо София е избрана за столица на България

Защо София е избрана за столица на България

България е почти уникална в Европа, тъй като столицата й е в най-западната част на страната.

Защо София е избрана за столица на България

Причината да бъде избрана за столица, пред много други градове се крие във факта, че това е най-защитимата локация на Балканите.

И все пак, защо София е избрана за столица на България

София е оградена от шест планини от всички страни. На изток се намират Ихтиманските възвишения, проходът на Траянови врата, много пълководци и армии, са намерили своя край именно по такива места. Примерът с Василий II, известен като Българоубиеца.

На север се намират Балканите. Това е доста разбираемо.

На запад се разполага Сливница, където сръбската армия е разбита през 1885 г.

И накрая на юг е Кресненското дефиле, където гръцката армия е спасена от обкръжение само с навременната българска капитулация през 1913 г.

Какво още разказва историята за София

София всъщност никога не е превземана с щурм, а само с предаване.

Основната причина е да бъде в средата на всички територии с коренно българско население. По това време българите са били разпръснати из днешна Северна Гърция, Македония, Албания и Източна Сърбия, но най-вече Македония.

Ето как българите са виждали границите – България според Санстефанския договор:

Мирният договор от Сан Стефано, сложил край на войната от 1878 г. между Руската и Османската империя. Създадена била българска държава, която включва територии, които са част от днешна Албания, Северна Македония, Гърция и Сърбия:

​​След това, по време на Берлинския конгрес, територията й значително е намалена, връщайки голяма част от нея обратно на Османската империя:

Първият парламент е председателстван в последната средновековна столица на България Велико Търново.

Както може да се проследи от картите, град Велико Търново се намирал на север от Стара планина, която на практика разделя България на северна и южна част, които са свързани само, чрез няколко доста криволичещи планински прохода.

Намира се и доста на изток от останалите български населени територии. По това време България все още е почти напълно селска и изобщо неиндустриализирана. Имало е само две железопътни линии, свързващи големите градски центрове. По онова време комуникациите не са били надеждни, а пътуванията ставали бавно.

Ето, защо, когато членовете на първия парламент избират столицата, най-важният критерий бил да се намери място, което има добри пътни връзки с всички български населени райони. София е разположена в планинска долина точно в средата на тези земи. Така София е избрана за столица на България, а това дава отговор на въпроса по темата!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ