HomeИнтересноБългарияЗащо Васил Левски е обявен за крадец в Сопот през 1869?

Защо Васил Левски е обявен за крадец в Сопот през 1869?

Днес ще ви представя една интересна история от битието на Васил Левски. Някои от вас може да я познават като “Сопотската случка” или случкака с краденото палто на Васил Левски. Разберете как той бива обявен за крадец от местен жител и как това коства 2 години затвор за негов близъс съратник.

Сопотската случка на Васил Левски

Това произшествие на Апостола се случва точно на Петровден – 29 юни 1869 година в град Сопот. Смята се, че това е първият голям инцидент, който го кара да влезе в полезрението на османските власти, а неговата майка била арестувана от властите. Случката е разказана от Васил Караиванов, който е първи братовчед на Левски.

Васил Левски е бил в град Сопот на 29 юни. Той вече си е бил свършил работата в града и чакал човек от местния комитет, който да му доведе коня, за да може да продължи с обиколката си из България. Тогава покрай Апостола на свободата минал Иван Цочов – Сопотненеца, който познал връхната дреха на Левски като своето бившо палто и го обвинил в кражба.

Връхната дреха на Апостола

Тази връхна дреха на Апостола има интересна история. Тя най-вероятно е била наистина на Иван Цочов преди няколко месеца, но той я бил загубил или заложил в местното кафене в Сопот. Малко по-късно това заведение било ликвидирано от неговия собственик, който заминава за Влашко. Там се смята, че той започва да се занимава с революционна дейност и подарява дрехата на един от най-близките хора на Левски – Васил Йонков – Гложенеца. Тук вече стъпваме в предположенията, но най-вероятно Гложенеца го е подарил на Апостола.

Какво се случва с историята

Сопотненеца вдигнал голям скандал и се опитал да си върне старата дреха. Левски попаднал в много неприятна ситуация. Разказвачът на историята – Васил Караиванов – питал по-късно Левски защо не се е измъкнал със сила от ситуацията. Апостолът на свободата отговорил, че вече бил привлякъл вниманието на много местни жители, както и на турските власти. По негови думи, не искал да вдига допълнително “гюрултия”.

В крайна сметка, Иван Цочов успял да си вземе дрехата и там намерил прокламации на български и турски на Апостола, както и тескерето (паспорта) на председателя на местния революционен комитет Иван Фетваджиев. Поради тази причина, Цочов отива веднага при местните турски власти и им представя тези документи. Те задържат Фетваджиев и по-късно той е осъден на 2 години затвор. Смята се, че по това време започват и разпитите на близките на Васил Левски, като това включва най-вече неговата майка. Така турските власти постепенно се опитват да достигнат до цялата дейност на българския герой, но на този етап – това е без успех.

Заключение

Историята е показателна как нещо дребните камъчета наистина могат да обърнат каруцата. Няма как да сме сигурни за цялата история как тази дреха е попаднала в ръцете на Васил Левски(със сигурност не я е откраднал), но очевидно тя бива разпозната от този местен сопотчанин, който веднага вдига “гюрултия”(шум). Това създава първите големи проблеми на революционната организация на Васил Левски.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ