HomeИнтересноБългарияКъде има най-много католиците в България

Къде има най-много католиците в България

През 1199 г. папа Инокентий III пише писмо до българския цар Калоян, за да предложи уния. България току-що се е освободила от двувековното византийско господство и активно търси международно признание на своята политическа и религиозна независимост…

История на католиците в България

Дори по стандартите на средновековните комуникации Калоян се забавил с отговора. Той отговорил на папата три години по-късно, когато станало ясно, че византийският император няма да го признае за крал. В замяна на уния с Рим Калоян поиска политическо признаване на България и самостоятелна патриаршия. През 1204 г. папски пратеник го благослови и короняса за български монарх. Рим и България сключват уния.

Все пак България не е католическа държава. Защо?

Отговорът е в бурната история на региона по това време. Разкъсван между кръстоносците, българите и византийците, регионът бил бойно поле на подвижни пясъци на сменящи се съюзи, внезапни обрати и предателства с плащ и кама. След поредица от събития, достойни за сезон на Игра на тронове, източните патриарси признават Българската патриаршия през 1235 г.

Католическото влияние в България оттук спира. Историята на католицизма в България обаче тепърва предстояла.

През 14 век саксонски рудари се заселват в днешния северозапад на България. Католическите мисионери пристигнали бързо.

Научете къде има най-много католиците в България:

СОФИЯ

  • Катедралата Свети Йосиф, София

Най-голямата католическа църква в България, Свети Йосиф е катедралата на Софийско-Пловдивската епархия, заедно с катедралата Свети Лудвиг в Пловдив. На същото място е имало по-малка църква със същото име, построена през 1880 г. През 1944 г. съюзническата бомбардировка се оказва фатална за нея. През следващите десетилетия местната общност провежда служби в бившата концертна зала на църквата.

Основният камък на катедралата „Свети Йосиф“ е положен по време на посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г. Строежът завършва през 2006 г. Катедралата може да побере до 1000 души. В нея има орган и 33-метрова камбанария.

ПЛОВДИВ

  • Католическата катедрала Свети Лудвиг в Пловдив

Католическата катедрала “Св. Лудвиг” в Пловдив е построена през 1858-1861 г. в бароков стил. Църквата е претърпяла значителни ремонти, след опустошителното земетресение в Чирпан през 1928 г., последвано от пожар през 1931 г. Тя е запазила най-трогателната си част – красивия саркофаг на българската кралица Мария Луиза, починала през 1899 г.

РАКОВСКИ

  • Раковски католици, България

Раковски е единственият български град с почти 100-процентово мнозинство католици. Местната общност е наследник на три павликянски села, покръстващи след Чипровското въстание от 1688 г. Раковски е обединен като град чрез обединяване на трите села през 1966 г. Има три енорийски църкви, три параклиса и три манастира. Църквите „Пресвето Сърце Исусово“ ( горе ) и „Св. Архангел Михаил“ са близнаци: построени са по един и същ план на мястото на по-ранни църкви, разрушени от земетресението през 1928 г. И двете са с еднаква дължина, ширина и височина и могат да поберат до 2000 души.

МАЛКО ТЪРНОВО

  • Католически храм Малко Търново

Единственият град в българската част на Странджа има жива общност от униати, която се появява още през 1860 г. През втората половина на 19 век местните униати имат църква и три училища. Модерната църква „Света Троица“ се намира на хълм в центъра на града от 1931 г. Най-известната й икона, чудотворна Богородица, известна като Покровителка на християнското единство, беше символично коронясана от папа Йоан Павел II през 2002 г. Сега църквата пази иконата заедно с бялата шапка на папата в страничен параклис. хитрост

РУСЕ

  • Катедралата Свети Павел от Кръста

Католиците започват да идват в Русе около средата на 19 век, особено след Кримската война от 1853-1856 г., когато трафикът и търговията по долното течение на река Дунав се активизират. Катедралата Свети Павел от Кръста е построена през 1892 г. Камбанарията й е висока 31 метра, а витражите й са произведени в Будапеща. Органът му, изработен през 1907 г., е най-старият действащ орган в България.

БЕЛЕНЕ

  • Беленски католически храм

В момента Белене е невзрачен град на река Дунав, известен главно със затвора си и с проваления проект за строеж на атомна електроцентрала. Белене обаче е мястото на може би най-известния католик в България, епископ Евгений Босилков, който беше осъден на смърт и екзекутиран от комунистите в скалъпен процес през 1952 г. и обявен за блажен от папата.

Местната католическа общност е наследник на павликанците, които са се обърнали през 17 век. Малко след покръстването градът става седалище на Никополска епархия.

Днешната църква в Белене “Рождество на Пресвета Богородица” е построена през 1860 г. Малък параклис до нея е посветен на Евгений Босилков и пази окървавената му риза.

ВАРНА

  • Варненски католически храм

Римокатолицизмът пристига във Варна през 18 век вероятно донесен от търговци от Дубровник. Католическата общност получава тласък по време на Кримската война, тъй като полеви болници за главно френски и италиански войници са дислокирани във и около Варна. През 19 век повечето католици в града са били чужденци. По-късно католицизмът се разпространил сред местните, главно чрез смесени бракове. По време на комунизма католическата църква беше в лошо състояние и паството се събираше предимно в параклис. Неоготическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“ от 1885 г. е реставрирана през 2000 г.

БУРГАС

  • Бургаски католически храм

Католиците бързо пристигнаха в Бургас още след като България възвърна своята независимост и градът беше на път да се превърне в голямо черноморско пристанище. В града има две католически църкви. Свети Йосиф е принадлежал към местния Pension Française, който е действал, докато комунистите не дойдат на власт и не го национализират. Другата, Богородица е в центъра на града.

МЪГЗЛИЖКИ МАНАСТИР – Стара планина

  • Манастирът Свети Никола при Мъгзлиж

Манастирът “Св. Никола” край Мъзлиж, в южните склонове на Стара планина, е източноправославен. Защо тогава да го слагаме с римокатолиците? Отговорът е любопитство. Мъзлижкият манастир показва единственото изображение на римокатолически светец в предимно източноправославна България. Елате, да разгледате… Свети Патрик!

В заключение:

Най-много католици живеят в област Пловдив (19 502 католици), следвана от град София (5 572 католици) и областите Плевен (5 164 католици) и Велико Търново (3 276 католици).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ