HomeИнтересноИнтересни факти за щъркелите

Интересни факти за щъркелите

Щъркелите са едри, дългокраки и дългокраки птици с предимно бяло оперение и дължина на крилата от 2,5 до 3,5 метра. Те често се свързват с раждането на бебета, но тези интересни птици имат много повече от това. Ето някои забавни факти за щъркелите, които може би не знаете.


Съществуват 19 различни вида щъркели и те се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида. Най-разпространеният вид е белият щъркел, чиято популация наброява над 20 милиона птици.

Един възрастен щъркел може да изяде до 3 000 насекоми за един ден. Освен с насекоми те се хранят и с земноводни, влечуги, дребни бозайници и риба. За да изядат храната си, те използват дългите си клюнове, за да прободат плячката си, преди да я погълнат цялата. Вкусно!

Щъркелите се сродяват за цял живот
Щъркелите, които веднъж намерят партньор, остават заедно за цял живот. Щъркелите строят гнездата си високо по дърветата или на скалите, за да могат да следят за хищници и да имат добра видимост към околността. И двамата родители помагат за инкубирането на яйцата и се грижат за малките


Щъркелите са очарователни същества, които се срещат по целия свят. Тези интересни птици са нещо повече от разносвачи на бебета – те са и опитни ловци и верни партньори. Следващия път, когато видите щъркел, отделете малко време, за да оцените тези удивителни същества!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ