HomeИнтересноИнтересни фактиКак се казват 3-те гръцки богини на съдбата?

Как се казват 3-те гръцки богини на съдбата?

Днес ще ви представим повече информация за трите гръцки богини на съдбата. На моменти те дори стоят над Олимпийските богове, тъй като при тях не могат почти никога да се променят определени дадености. Разберете повече по темата и как се казват тези богини.

Кои са 3-те гръцки богини на съдбата?

Има спекулации относно техния произход. Някои приемат, че те са деца на изначалните богове Хаос и Никта(Нощ), а вече в по-късните текстове ги дават като дъщери на Зевс и Темида(богинята на правосъдието). Те са 3 на брой и имат строго определени роли. Ето какви са те:

  1. Клото – Тя е най-малката от трите.Тя преде нишката на човешкия живот и затова винаги я изобразяват с вретено в ръка.
  2. Лахезис – Тя е средната по-възраст. Бива изобразена със свитък в ръка. Тя определя всички превратности в живота на човек и държи нишката на съдбата на всеки човек в ръцете си.
  3. Атропос – Тя е най-възрастната от трите. Тя срязва нишката на човек, когато дойде времето да почине. Поради тази причина и растението Беладона носи нейното име.

Каква е работата на Мойрите

Те наблюдават всеки човек. Когато се появи новородено на този свят, те винаги пристигат и предсказват каква ще бъде съдбата му. По традициите на древните гърци, на тях задължително им се оставя вино, 3 хляба и пари. Ако тези неща изчезнат, значи мойрите са приели даровете и новороденото го очаква хубава съдба.

Отношенията между Зевс и Мойрите

Интересното е, че се представят през различните текстове по различен начин. Първоначално Мойрите са представени като абсолютно независими от Олимпийските богове, които държат реда и съдбата в ръцете си. Постепенно тяхната роля се променя. В по-късните антични текство, много често Мойрите са представени в един образ, а не в 3 отделни богини. Там образът им се преставя като свързан с този на Зевс. Смята се, че в някои много редки случаи, Зевс може да повлияе върху съдбата на всеки човек и да каже на Мойрата/Мойрите как да я променят. Въпреки това, дори властта на Зевс се определя като ограничена. Това се споменава в текстове за древната пророчица от Делфи, която казва, че дори гръмовержецът Зевс е подвластен на съдбата и трябва да се съобразява с принципите на работа на Мойрите. Това се показва и по време на Илиадата. Зевс използва везна, която да покаже дали Хектор трябва да живее или не. Везната натежава в посока на негована смърт и така Олимпийският бог разрешава на Хектор да се бие с Ахил, където намира и смъртта си.

В заключение, Мойрите са богини с много древен произход, от които дори Олимпийските богове се страхуват. Полезно е да се знаят техните имена, тъй като те се използват в доста текстове. Така че запомнете имената на трите древногръцки богини на съдбата – Клото, Лахезис и Атропос.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ