HomeИнтересноИнтересни фактиКой е любимият на богинята Афродита?

Кой е любимият на богинята Афродита?

Днес ще ви разкажа историята на една от най-почитаните древногръцки богини. Това е богинята на любовта Афродита. Кой е нейният любим, защо Зевс я дава на най-грозния от боговете за жена и от коя смъртна красавица е ревнувала жестоко богинята – разберете в следващите редове.

Историите за богинята Афродита

Кой е любимият на Афродита

Въпреки че е богиня на любовта, на Афродита също се случва да се влюби. Това става в младия Адонис. Той бил син на Мира, която била наказана от Афродита заради гордостта на баща й. Той смятал, че тя е много по-красива от всички други жени, включително и от Афродита. Това ядосала богинята на любовта, която накарала Мира да се влюби в собствения си баща. В резултат на това се родил и Адонис. Самият Адонис израснал като красив мъж и дори самата Афродита не останала равнодушна към него. Това довело до връзка между двамата. Интересното е, че това им щастие не продължило дълго, тъй като тогава се намесил нейният предишен любим Арес. Богът на войната се превърнал в глигал и разкъсал Адонис по време на лов. Така Адонис отишъл в царството на мъртвите, където пък в него се влюбила жената на Хадес – Персефона. Това довело до огромни проблеми между Афродита и Персефона и се наложило на Зевс да се намеси. Той решил, че Адонис ще прекарва 6 месеца с Афродита на земята и на 6 месеца с Персефона в подземното царство.

Защо Зевс омъжва Афродита за най-грозния бог

Интересното е, че Афродита е една от малкото богини, която е семейна. Причината е, че нейната кросота започнала да създава раздори и проблеми между боговете. Опасявайки се от това, което може да се случи, Зевс я дал за жена на Хефест – мрачният бог ковач, който бил изключително непривлекателен. Хефест приел тази награда и изковал невероятни бижута за Афродита, които още повече подчертавали нейната красота. Въпреки това, богинята на любовта не се чувствала щастлива в семейното ложе. Тя започнала да изневеряна на мъжа си с бога на войната – агресивният и мъжествен Арес. Хефест научил за тази авантюра на съпругата си и успял да хване двамата любовници със специално направена от него мрежа, която не можело да бъде разкъсана. Това довело до много закачки и шеги между боговете, но връзката между Афродита и Арес продължила.

От коя смъртна жена ревнувала богинята Афродита

Има още една много интересна история за богинята Афродита. Тя се смятала за най-красивата измежду всички олимпийски богини. Но въпреки това и тя попаднала в плен на ревността. Психея била най-младата от три царски дъщери. Тя била толкова красива, че всички в царството започнали да се прекланят пред нея и започнали да забравят за Афродита. Това раздразнило много богинята на любовта и тя пратила сина си Ерос към Психея с наказанието да я накара да се влюби в най-грозното същество. Въпреки това, Ерос бил толкова възхитен от красотата на Псхиея, че сам се влюбил в нея. Той й поставил условие никога да не вижда лицето му, тъй като е бил безсмъртно божество. Въпреки това, Психея не издържала на това любопитство и видяла лицето на Ерос. Това довело до много изпитания, които трябвало да преодолее, за да докаже любовта и верността си към Ерос, но в крайна сметка всичко завършило щастливо. Зевс се трогнал от нейната любов и й поднесал чаша с амброзия. По този начин я направил безсмъртна и тя заживяла щастливо със сина на Афродита – Ерос.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ