HomeИнтересноИнтересни фактиОт Шведска тройка до шведска маса - научете повече за произхода им

От Шведска тройка до шведска маса – научете повече за произхода им

Днес ще ви представим една интересна тема за произхода на някои термини, които ние всички познаваме. От шведска тройка, до шведска стена и шведска маса – те си имат своя история, която е добре да познаваме. Тук ще ви разкажем повече за тези познати термини.

Каква е историята на шведската тройка

Започнаме с най-интересната част за повечето читатели. Историята е свързана с шведския крал Густав III. Той се влюбва и сключва брак с принцеса София Магдалена. Но се притеснявал за своите умения в леглото и как може да има наследник. Поради тази причина той наел за свой съветник Адолф Мунк – около 20 години по-възрастен благородник, който бил известен като Шведския Казанова. Той започнал да дава съвети на краля какво точно трябва да прави като се спекулира, че е присъствал по време на осъществяването на акт между краля и кралицата. Интересното е, че Мунк е бил любовник на една от придворните дами на кралицата и по този начин подавал информация какво точно желае краля. Някои от по-пикантните подробности са свързани с не само с наставленията, но и личното участие на Мунк в интимната сфера на кралските особи. Неговият образ напомня на този на Распутин. Проблемът се появил, когато кралицата заченала и родила син. Тогава започват спекулациите от роднини на краля, кой точно е бащата. Спекулира се, че крал Густав III лично настоял Мунк да свърши работата, тъй като той не се справял. Разбира се, това са спекулации, но тази история остава в историята и така се появява този интересен термин.

Откъде идва шведската маса

Шведската маса е традиция, която е позната и в съседните старни, но под леко различна форма. В съседните Норвегия, Дания и Германия е позната като място на което се сервират само студени питиета и храни, докато в Швеция има традиция да се съчетават топли и студени изкушения. Такава традиция има по време на Коледа, когато има такъв запазен обичай. Този обичай се използва от шведските търговци и по време на своите събирания, те обикновено са имали подобен тип маса отрупана с храна, която е служела като предястие към основното хранене. Забавното е в случая е , че в повечето случаи те толкова много се нахранвали от нея, че нямало нужда от основното ястие.

Иначе, самата шведска маса добива световна популярност чак през XX век. На първо място по време на Олимпийските игри в страната през 1912 година, когато е представена на останалите представители. На второ място, придобива световна популярност по време на Световния панаир в Ню Йорк през 1939 година, когато се превръща в симвло на шведското представителство там. Така вече тя става популярна по цял свят и се ползва навсякъде.

Откъде идва шведската стена

Шведската стена последните години е все по-рядко срещана из повечето физкултурни салони, но представителите на по-старите поколения със сигурност я помнят. Нейната история не е толкова интересна колкото на предходните два термина. Тя е измислена от шведския учител Пер Линд. Причината е, че е страдал от артрит и по този начин е успявал да намали болките си и да се раздвижи. Когато Швеция била под окупация на Наполеон, шведския крал дал задача на Пер Линд да създаде гимнастически институт, в който шведските младежи да тренират. Подобно е на гимнатстическите дружества, които българите откриват в Източна Румелия, за да се готвят за Съединението. Така този модел придобил популярност из цяла Швеция. За разпространението му из цял свят благоприятства книгата Йохан Муц “Гимнастика на младежите”, коятот придобива широка популярност. По този начин, този тип съоръжение започва масово да се използав из цяла Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ