HomeИнтересноИнтересни фактиАмазонка или Нил - коя е най-дългата река в света?

Амазонка или Нил – коя е най-дългата река в света?

Светът е пълен с природни красоти, като една от тях са реките. Реките ни предоставят вода, която ни е необходима за живота, също така са дом на множество видове животни и растения. Сред всички реки в света се водят спорове за най-дългата река, като две от тези реки, които привличат вниманието, са река Нил и река Амазонка. В тази статия ще се опитаме да разрешим този спор като проучим фактите.

Река Амазонка

Започвайки с река Амазонка, тя е най-широката и най-пълноводна река в света, и с най-голям водосборен басейн, който покрива области в осем държави в Южна Америка. Тя се образува от сливането на 2 реки – Мараньон и Укаяли и тече през 3 държави – Перу,Колумбия и Бразилия. В най-голямата страна в Южна Америка се влива в Атлантическия океан. Въпреки това, има спорове около началото на река Амазонка е до днес неизвестно, поради това съществуват спорове за нейното източниково място.

Река Нил

На другата страна имаме река Нил. Всеобщо приетата най-дълга река в света, Нил има обща дължина от около 6 650 километра.Тя протича през цели 8 държави – Танзания, Бурунди, Уганда, Руанда, Южен Судан,Етиопия, Судан и Египет.Голяма част от населението на тези страни, особено на Египет, са концентрирани по поречието на този жизненоважен воден източник. Нил е река с огромно значение за континента и дълги години се приема за най-дългата река в света. Но откъде идват споровете за първото място

Нил и Амазонка

Какво е тогава критерият, който трябва да използваме за определяне на най-голямата река? Споровете са свързани с определянето на началната точка на реката. Това е най-големият проблем свързан най-вече с река Амазонка. При сегашното й измерване, тя е дълга 6250 км, което я прави втора по дължина. Но ако се приеме, че реката не започва от сливането на Мараньон и Укаяли, а от връх Мисми в Андите, това й дава дължина от 6800 км, което я прави с 150 км по-дълга от Нил. Това твърдят изследователи през 2007 година, когато се предлага подобен тип промяна.Това ново тълкуване не се приема от учените от Internatioanl Journal of Digital Earth, които използват сателитни снимки и теренни измервания да определят дължината на най-големите реки в света. Тяхното изследване показва, че Нил е на първо място, а Амазонка е на второ.Спорът все още не е разрешен, но за момента се приема, че все пак Нил е най-дългата река в света

Така че коя река е най-дългата в света? И според какъв критерий? В действителност няма ясен победител в битката между река Нил и река Амазонка. В крайна сметка, това зависи от това как се определя най-дългата река – тоест коя е началната й точка.Сред южноамериканските учени се приема, че Амазонка е на първо място, но за момента сред повечето световни учени, Нил е най-дългата река. Спорът е интересен и ще бъде важно да бъде разрешен през следващите години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ