HomeИнтересноИнтересни фактиДиоген Синопски - бие Платон, възхищава Александър Македонски

Диоген Синопски – бие Платон, възхищава Александър Македонски

Днес ще ви представя историята на Диоген Синопски. Той се приема за философ, но като личност е толкова различна и уникална спрямо останалите, че е трудно да му бъде точно определение. Доста често върви по ръба на лудостта, така че дори успява да впечатли Александър Македонски, а дори да намери грешки в ученията на Платон. Ето кой точно е Диоген.

Историята на Диоген

Диоген пристига още като малък в Атина и се включва в аскетичните учения Антистен. Интересното е, че той успява дори да надмине учителя си още в невръстна възраст, като успява да достигне до сериозни крайности в поведението си – като например да живее в бъчва по улиците на Атина и да не се нуждае от нищо. Тези негови действия не се променят дори когато е заловен от пирати около Коринт. Той е продаден като роб на богатия коринтианец Зенадий. Зенадий го попитал какво може, а Диоген му отвърнал, че можел да учи хората и желанието му било да бъде продаден на човек, който има нужда от господар. Това впечатлило толкова Зенадий, че го направил учител на децата си.

Най-интересните легенди за Диоген

1.Александър Македонски

Тази история се разказва в 2 варианта:

  • В първият, великият пълководец го видял да живее в бъчвата си по улиците на Атина и го попитал в какво може да му помогне. Диоген му казал, че му закрива Слънцето и ако може да се премести. Македонски се разсмял и му казал, че ако не беше Александър Македонски, би искал да е Диоген. На това Диоген му отвърнал, че ако не бил Диоген, и той искал да бъде Диоген.
  • Вторият вариант разказва, че Александър заварил Диоген да рови в купчина човешки кости на площада. Като го попитал какво прави, Диоген му казал, че търси костите на баща му(Филип Македонски), но не може да ги различи от тези на робите му.

2.Платон

Диоген не харесвал ученията на Платон и му го показал доста буквално. Платон изказвал теза, че човек е “двуного без пера”, и Диоген веднага доказал, че това не е вярно. Намерил един петел, оскубал го и влязал по време на лекция на Платон, хвърлил петал и му казал, че това е Платоновият човек. Това принудило Платон да промени определението за хората си.

3.Търси човек

Въпреки че Диоген бил самодостатъчен и аскет, той все пак търсил други хора. Начинът по който го правил е като се разхождал със запалена свещ при силна слънчева светлина. Когато хората го попитали какво прави, той винаги отговарял, че търси човек.

4.Диоген помага на малко момче

Помощта на Диоген се изразява по доста различен начин от обикновения. Веднъж видял едно малко момче да хвърля камъни по тълпа, която се събрала пред къщата на майка му. Причината е, че тя била обвинена, че изпълнява най-древната професия. Поради тази причина, Диоген посъветвал момчето да не замеря хората от тъплата, тъй като между тях може да е баща му.

Диоген е доста противоречива. Не случайно има кръстен синдром на Диоген – това са хора, които са изключително нечистоплътни и нямат никакво чувство на срам. Въпреки тези очевидни недостатъци на този странен човек, трябва да се отчете неговата уникална визия за света, с която успял да впечатли най-светлите умове на своето време.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ