HomeИнтересноИнтересни фактиКак 1 баща превръща трите си дъщери в гении?

Как 1 баща превръща трите си дъщери в гении?

Днес ще ви представим историята на един баща. Той е унгарски учен, който успява да докаже теорията си чрез своите 3 дъщери. Той смята, че гениите се създават, а не се раждат такава. Научете историята на Ласло Полгар – бащата на трите гениални шахматистки – Жужа, София и Юдит.

Кой е Ласло Полгар

Ласло Полгар е роден през 1946 година в Унгария. Той изучава философия и е образователен психолог. Тъй като още от ранна възраст се интересува от биографиите на най-известните личности по света – той намира обща връзка между всички тях. Според него, те не са се родили като гениии, а са се създали такива. Неговата теория е, че ако едно дете още от ранна детска възраст бива образовано правилно и интензивно, то ще се превърне в гений в определената област. Когато той излага тази теория пред научните кръгове в Унгария, тя се превръща в обект на подигравка. Поради тази причина, той решана да я докаже на практика.

Как Ласло Полгар доказва своята теория

Той решава, че трябва това да се случи в сфера, която има строги правила за успех. Тъй като той е любител на шаха, резултатът от този спрот е обективен – няма намеса на съдии, които да повлияят върху него. Така той решава да създаде семейство и да превърне своите деца в шахматни гении. Свързва се с бъдещата си съпруга Клара и става баща на 3 дъщери. Още от ранна възраст, той започва да ги обучава и трите постигат огромни успехи. Ето повече за тях.

Кои са трите сестри Полгар

Сузан/Жужа Полгар

Тя е най-голямата от трите. Започва да играе шах още на 4-годишна възраст и само в рамките на няколко месеца, вече може да матира повечето възрастни. Тя става световен шавпион при жените, след сериозна доминация. Успява да стане гросмайстор дори и при мъжете, след като се премества да се състезава при тях.

София Полгар

София успява да надмине успехите на кака си. Тя става световен шампион при жените още на 14-годишна възраст.Ако трябва да сме по-конкретни – световният шампионат е смесен за мъже и за жени и тя губи финала от мъж. По този начин става световен шампион за жени. Тя е известна с подвига си наречен “Разграбването на Рим”. През 1989 година, само на 17 годишна възраст, тя успява да спечели един от най-големите турнири за годината в Рим. Резултатът и е почти максимален – 8.5/9 точки. Нейното представяне се смята за едно от най-добрите в историята на шаха.

Юдит Полгар

Юдит е най-малката, но безспорно най-успешната от трите сестри. Тя бие баща си на шах още на 5-годишна възраст. На 12 години е най-младият играч в историята на шаха част от топ 100. Само на 15 години и 4 месеца, тя става най-младият гросмайстор като подобрява рекорда на легендарния Боби Фишер. Тя е номер 1 при жените в продължение на цели 27 години. Не съм 100 % сигурен, но се съмнявам някой друг спортист да е бил номер 1 за толкова дълъг период. Тя е определена за кралицата на шаха.

В заключение, трябва да отбележим, че в България също имаме сходен пример. Приликите между сестрите Полгар и сестрите Малееви са много. Те също започват от ранна възраст да тренират интензивно тенис под наставничеството на своята майка и трите успяват да постигнат успехи на световно ниво. Така че можем да приемем, че теорията на Ласло Полгар определено има силни аргументи в своя полза.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ