HomeИнтересноИнтересни фактиКакво означава думата mori на латински

Какво означава думата mori на латински

Думата mori на латински означава смърт или по-скоро умирам в буквален превод от латински. Тя се използа най-често в комбинация с израза memento mori – помни, че си смъртен. Тази фраза е запазила своето значение през вековете и днес ще ви разкажа повече за нея

Memento mori през вековете

Древния Рим

Всички знаем за триумфите, които са имали римските пълководци. Това са процесиите в Рим, в които се е отдавало чест на успехите на съответния римски пълководец. Въпреки това, има много интересна запазена практика, че докато всички отдавали почит на военния герой, до него стоял специален роб, който му шепнел в ухото “memento mori”. Причината е да не се възгордява прекалено и да помни, че всичи приключват живота си по един и същи начин.

Ранно Средновековие

Там този израз се свързав най-вече с навлизането на християнството по европейските земи. Налага се гледната точка, че по време на големи радости и християнски празници, трябва да се помни и другата страна на медала и да не се забравя, че всички сме смъртни.

Късно Средновековие

Този израз се популяризира най-вече с картината на танцуващите скелети. Тя е появява заради поредицата от чумни епидемии в Европа, които се смятат за наказание от Бог. Самата картина представя всички хванати за ръце – от папата, до владетелите на държавите и благородници, до най-обикновените хора. С това се показва, че всички хора са равни пред смъртта без значение на каква позиция и с каква тежест са те.

В днешно време, изразът е по-скоро запазен за сферата на изкуството, където се използва, за да напомни за своята актуалност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ