HomeИнтересноИнтересни фактиКакво означава на гръцки името Георги - научете историята му

Какво означава на гръцки името Георги – научете историята му

На 6 май всяка година празнуваме националният празник Гергьовден. В Гърция той е честван на 23 април. Днес ще поговорим за това, какво означава името Георги и 6 неща, които не знаете…

Какво означава на гръцки името Георги – научете историята му

Гергьовден се празнува от половината свят. Със сигурност има хиляди мъже и жени, които носят едни от най-известните имена и производни на Георги.

Интересни факти за името Георги

По-долу са някои интересни факти за това много популярно име:

Знаете ли, че има повече от 171 000 души само в една страна с името Георги?

Според изследователя Харис Фундали „Giorgides“ са над 171 000 само в Гърция и там това е най-популярното име.

Откъде идва името Георги?

Георги, Гиоргос в съвременния си вариант, идва от думите земя и ерго и означава земеделец. Този, който обработва земята. Това означава дори и този, който е податлив на духовно усъвършенстване. Името Георгиос е гръцко, произлиза от съществителното “георгион”, което означава орница и по време на неговия празник (23 април) стопаните сеят, откъдето идва и името на “сеяч”.

Според английската Wikipedia името има додекатеистичен произход, тъй като думата “georgos” се отнася за Аристофан и според древногръцки източници е агресивно обозначение на Зевс (“Zeus Georgos”). Последното се взема предвид и защото това е сред неговите задължения, а именно защитата на култури.

Айлиос Иродианос през 2 век сл. н. е, включва “Георгиос” в теофоричните имена, т.е. имена, получени от тези на боговете с добавяне на окончанието “-ios” (като “Dimitrios”.)

Кой беше Свети Георги?

Като историческа фигура, Свети Георги е роден в Палестина през 280 г. сл. Хр. и бил син на гръцки благородник от Кападокия. Убит е мъченически през 303 г. и оттогава става „популярна“ фигура в Източната Римска империя. Георги на младини се записва в римската армия, отличава се със своята смелост, но когато изповядва християнската си вяра, си навлича гнева на Диоклециан, който го подлага на поредица от ужасяващи мъчения. По-късно около името му се създават традиции, като доминираща е победата срещу дракон, пазел водата на извор в Либия. Според преданието звярът не давал на жителите да се напоят, освен ако всеки път някой от техните съграждани не му даде жертва. Жителите на района определят с жребий жертвата на змея в продължение на много години. Цели армии се противопоставиха на чудовището, но без резултат. Жребият се падна и на принцесата, която била спасена от Агиос, млад офицер на кон, убивайки дракона с пръта си.

Защо е мобилен празник?

Празникът на Свети Георги (в Гърция) е определен за 23 април. Това е датата на смъртта му. Когато обаче тази дата попада в рамките на Великия пост, празникът се премества на втория ден на Великден.

Какво е името Георги (Джордж) на други езици?

Английски: George, арабски: Girgis, баски: Gorka, български: Георги (Жоро), френски: Georges, немски: Georg, Jörg, Jürgen, Jörgen, грузински: Гиорги (Giorgi), датски: Jørgen, естонски: Jüri, ирландски: Seoirse, испански: Jorge, италиански: Giorgio, каталонски: Jordi, литовски: Jurgis, норвежки: Jørgen, Georg, холандски: Joris, Sjors, унгарски: György, полски: Jerzy, португалски: Jorge, руски: Георгий (Georgij), Юрий (Yury), Егор (Yegor), словашки: Juraj, шведски: Göran, Jörgen, Örjan, Georg, чешки: Jiří, фински: Jyrki, Yrjö

Какво казва нумерологията за Джордж?

От гледна точка на нумерологията, речника на името е 1, което разкрива човек-лидер, внушителен и запомнящ се, който поема инициативи и се откроява със своята решителност, но има недостатък – егоизъм.

В заключение:

Отвъд обработката на земята, думата земеделие, също се отнася до култивирането на духа, който Giorgades са призвани да развият още повече.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ