HomeИнтересноТоп 10 смешни цитата на Паулу Коелю

Топ 10 смешни цитата на Паулу Коелю

Знаете ли, че на 24 август великият бразилски поет и прозаик Пауло Куелю става на 75 години?

В негова чест днес ще се спрем на селекция от основни цитати на писателя.

Много от тези “ванилови” фрази за щастие и самочувствие се приписват само на него, като всъщност са продукт на псевдофилософско творчество.

Подбрахме няколко неподправени мисли на бразилския писател, превърнал се в класик още приживе.

10 смешни цитата на Паулу Коелю:

  • “Алхимик”

Книгата е написана през 1988 г., Алхимикът става най-популярният роман на Коелю. Именно той носи на своя автор световна слава. Романът всъщност е вариация на библейската притча за търсенето на щастието, което е по-близо, отколкото изглежда, и което се намира във вътрешния свят, човек трябва само да се вслуша в него и да улови знаците. През 2002 г. португалското литературно списание Di Letras обявява Алхимикът за най-популярната книга, писана някога на португалски език, с повече продадени копия от всяка друга книга. Освен това романът е преведен на 67 езика и е публикуван в 117 страни по света.

Някои от най-запомнящите се цитата на Паулу Коелю са:

„Трябва да избираш между това, с което си свикнал и това, към което те влече.“

“Вятърът променя формата на пясъчните дюни, но пустинята остава същата.”

„Тези, на които дните си приличат, спират да забелязват всички хубави неща, които се случват в живота им.“

  • “Вероника решава да умре”

Десет години след „Алхимикът“, Коелю, издава втори роман, който е предопределен да се превърне в световен бестселър – „Вероника решава да умре“. Романът отговаря на абсолютно всички канони на холивудското кино, но досега е заснет само веднъж, през 2009 г., главната роля във филма играе Сара Мишел Гелар.

Романът разказва за 24-годишно момиче, което, уморено от рутината, решава да се самоубие, но не успява. Веднъж попаднала в психиатрична болница със своите склонности към самоубийство, тя намира нови приятели, любовник и желание да живее там, но веднага се оказва, че дните й са преброени.

Сред най-великите цитата на Паулу Коелю в тази книга са:

“Понякога е по-лесно да получиш отговор с мълчание, отколкото със задаване на въпроси.”

„Рискът от едно приключение струва повече от хиляда дни благополучие и комфорт.“

„Хората по правило не си позволяват да обичат именно защото толкова много е заложено на карта – бъдещето и миналото.“

  • “Дневникът на магьосника”

Дневникът на магьосника или Поклонението е първият роман на Коелю. Той се превръща в автобиографичен разказ за пътуването на писателя по легендарния път на Сантяго до предполагаемата гробница на св. Яков в испанския град Сантяго де Компостела. Романът е преведен на руски език едва през 2008 г., вече на вълната на популярността на писателя. Много литературни критици смятат това произведение за еднакво, ако не и по-важно от Алхимика.

Паметни цитата на Паулу Коелю в този роман са:

“Всеки търси щастието по свой собствен начин и няма модел, който да бъде предаден на другите.”

“Няма значение колко години сме живели в света: нощта, засенчвайки света с мрак, носи със себе си всички онези страхове, които са се загнездили в нас от детството.”

  • “Валкирии”

Още една автобиография за намиране на любовта и вярата, написана след Алхимикът. Този път авторът тръгва да търси щастието си със съпругата си Кристина в пустинята Мохаве, където се срещат с Валкирии, мистериозни жени воини.

Цитатите на Паулу Коелю, които трябва да бъдат запомнени от това произведение са:

„Това е страст, обсесия от човек: когато създаваш във въображението си образ за него, който няма много общо с реалността.“

“Светът е в ръцете на хора, които имат смелостта да мечтаят и да сбъдват мечтите си. До степента на техния талант, дарба, способности.”

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ