HomeИнтересноИнтересни фактиЗадушница 2024: В памет на онези, които вече не са сред нас

Задушница 2024: В памет на онези, които вече не са сред нас

През 2024 година, имаме три основни Задушници: Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница. Голямата Задушница се наблюдава в деня преди Месни заговезни, Черешовата Задушница идва след празника Спасовден, а Архангеловата Задушница е около празника Архангеловден.

Според традициите на църквата, съботата е избрана за ден, в който се помнят покойниците. Ето защо Задушница винаги се празнува в шестия ден от седмицата. По този повод, роднините и близките на починалите посещават техните гробове, поливат ги с вино, кадят с тамян и раздават жито и храна в знак на уважение и молитва за прошка на душите.

Голяма Задушница 2024:

Тази година, Голямата Задушница се пада на 9 март. Месни заговезни е празник с променлива дата, празнуван в неделя, осем седмици преди Великден, и маркира последния ден, в който се яде месо преди началото на Великия пост.

Черешова Задушница 2024:

На 22 юни, събота, идва Черешовата Задушница. Тя е известна така, защото съвпада със сезона на черешите. Този ден се отбелязва в чест на всички починали православни християни и е известен още като Спасовска Задушница.

Архангелова Задушница 2024:

Последната Задушница за годината е на 2 ноември, събота. Тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В този ден, във всеки православен храм се извършва обща панихида за всички починали.

Тези дни са важни не само за изразяване на нашата любов и уважение към онези, които са ни напуснали, но и за поддържане на свързаността с нашите корени и традиции.

Задушницата е един от най-свещените дни в българския календар, отдаващ почит на тези, които са ни напуснали. Този ден, изпълнен с традиции и ритуали, е останал жив в нашето общество и до днес. В църквите се провеждат специални панихиди, по време на които се молим за душите на починалите.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ