HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо в Корея наричат сериалите "драма"

Защо в Корея наричат сериалите “драма”

Знаете ли, че в Корея наричат сериалите драма?

Между другото, става дума точно за корейски, китайски и други азиатски сериали. В английската версия всички те се наричат ​​драма. Корейските сериали са k-drama (корейска драма), китайските са c-drama (китайска драма), японските са j-drama (японска драма), тайванските са t-drama или tw-drama (тайванска драма).

Какво наричат ​​корейците драми?

В Южна Корея за телевизионни предавания има дума “드라마”. Съществуват обаче няколко нюанса. Първо, корейският звук „t“ винаги е нещо средно между познатите „t“ и „d“, между гласните или звучните съгласни „d“ става по-изразено. Второ, звукът “у” тук се произнася много гладко и неясно.

Поради особеностите на езика там не може да стои самотно “т”. Например в корейското изписване на името Александър след “d” и след “r” също ще има “s”, но на глас те отново ще са преглъщани малко.

Защо в Корея казват драма на сериалите?

Използвайки примерите за популярни проекти от последните години, говорим за корейската вълна, която заля света. Думата драма, необичайна за останалите, има много проста етимология – това е фонетично модифицирана версия на думата драма, т.е. “Телевизионен сериал”. Първоначално това е името на японски проекти, базирани на манга – автентичен комикс или графичен роман.

По-късно терминът започва да се отнася за всички сериали от Азия.

В момента южнокорейските драми са по-популярни и затова в този материал ще се спрем на тях по-подробно.

Част от причината за това е халю, известно още като корейската вълна, разпространението на южнокорейската култура по света.

Това понятие включва модни тенденции, музика (популярната група BTS, например, наскоро беше поканена в Белия дом в САЩ), както и национални победи в киното на международни фестивали и награди. Като цяло, всички сме чували за това по един или друг начин – идоли, “Паразит”, “Играта на калмари”.

Каква е разликата между драма и сериал?

Какво е драма?

„И така, драмата е сериал, който идва от Азия. На първо място, смята се, че родоначалникът на драмата е Япония, а сериалът не е нищо повече от екранна версия на автентичен японски комикс. В бъдеще тази концепция се разширява и сериалите от всички страни на Далечния изток започват да ги наричат ​​драми.

Каква е разликата между филм и драма?

Характерна особеност на драмата е нейният сюжет, който по нищо не прилича на сюжетите на други филми. Разглежданият жанр се характеризира с определена продължителност, ниво на качество на снимане и професионална игра на актьорите. Редовните телевизионни предавания са с продължителност 30 минути. Корейските драми са с продължителност поне час.

Може ли една драма да се нарече сериал?

Всеки азиатски филм може да се нарече драма и няма значение дали е сериал или филм. Не всички азиатски сериали обаче могат да се нарекат така. Например, филмите в Тайланд имат различно име – lakorns. Всички те принадлежат към една и съща категория филми.

Как се казват корейските филми?

Дорама (テレビドラマ terebi dorama, от английска драма първоначално е японски термин, който по-късно се използва като общо име за телевизионни сериали, пуснати в Източна Азия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ