HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли какво означава думата "мавзолей"

Знаете ли какво означава думата “мавзолей”

Питали ли, сте се някога, какво стой зад думата мавзолей? Дали асоциирате с място, което съхранява исторически и други ценности или знаете истинското значение? Нека разбулим тайните:

Какво означава думата „мавзолей“

Мавзолей е сграда, построена под формата на свободна конструкция. Такава представлява надгробен монументален паметник. В подобна постройка, най-често е разположена камера погребална, с тленните останки на известна и не толкова личност. Гробницата, в която няма тленни останки се казва още кенотаф, което още означава „празен гроб“.

Кога е построен първият мавзолей

По времето на управление на карийския цар Мавзол, между 376 г. пр.н.е. и 353 г. пр.н.е. се появява за първи път думата „мавзолей“. Тя произлиза от името на самия владетел. След неговата смъртта сестра му Артемизия издигна в столичния град Халикарнас, богата гробница. Това място е днешния Бодрум, малоазиатската част на Турция.

Така е построен първият мавзолей, чийто строеж приключва през 350 г. пр.н.е.. Не е случайност, че е смятан за едно от 7-те чудеса на света.

Първият мавзолей имал форма на пирамида, която достигала височина 45 м и имала 24 стъпала. Тя била с квадратна форма и обиколка от 125 м.

Поддържала се от 36 на брой колони, а на най-отгоре й имало статуя теглена от 4 коня и колесница. Цели 16 века мавзолеят е поддържан добро състояние, докато през 1304 г, не рухнал в резултат от силно земетресение. До средата на същия век каменните блокове, с които била издигната първата гробница били взети за построяването на нови жилища и крепости.

Как изглеждат съвременните мавзолеи

В миналото мавзолеите били построявани главно за починали държавни владетели. Добри примери за такива са мавзолеите на бивши комунистически управници – лидери. Такъв е Мавзолеят на Ленин, издигнат през 1924 г. Било прието телата им да са поддържани, чрез балсамиране. Идеята на подобна тактика била да създава впечатление за величие и това, че главнокомандващият е „вечно жив“.

У нас също имало построен мавзолей. Той се намирал, в центъра на София. Изригнат в 1949 г. за Георги Димитров. Половин век по-късно, през 1990 г. тялото на Г. Димитров е извадено от там и кремирано, а останките са погребани в софийски Централни гробища. Мавзолеят Георги Димитров е сринат до основи, през 1999 г. на 21 август.

Други известни мавзолей в света са:

  • Ханой – на Хо Ши Мин;
  • Пекин – на Мао Дзедун;
  • Пхенян – на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен;
  • Около Мадрид – наречен Алеята на падналите и издигнат в чест на Франциско Франко, генералисимус. Има и редица други такива.

Мавзолеите се построяват не само за бивши лидери на комунистически страни. В наши дни много хора също финансират изграждането на мавзолеи за лични нужди и фамилиите си. Пример за такъв е Станфордският мавзолей.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ