HomeИнтересноИнтересни фактиКои днешни градове са се казвали Сталинград и Ленинград?

Кои днешни градове са се казвали Сталинград и Ленинград?

По-възрастните от вас вероятно помнят, че цели градове в СССР носеха имената на комунистическите лидери Ленин и Сталин. Култ към личността, задължение, традиция или проява на уважение и почит към тях е било това няма да коментираме, но ще ви запознаем със Сталинград и Ленинград – с любопитни факти за тези градове в миналото и с имената, които носят днес.

Сталинград

Новото име на града, някога кръстен на Сталин, е Волгоград. Днес той е разположен в южната част на Русия, а населението му е около 1/5 от цялото население на страната ни. Развит и огромен град, той днес носи името на река Волга, по чието поречие е разположен, което го прави и най-дългият руски град. В миналото е бил кръстен на Сталин – Сталинград.

История на Волгоград

Волгоград възниква с основаването през 1589 на крепостта Царицин, кръстена на малката река Царица, от която са останали само няколко извора. Около крепостта се е оформило търговско селище. Градът имал всички предпоставки да бъде главен търговски и политически център. Това го прави твърде апетитен. Ключовото местоположение обаче означавало, че градът има нужда и от сериозна защита. Царицин не само попада няколкократно в ръцете на казаците и други, имащи апетит към него, не само е многократно опожарен, но и е място, на което се водят тежки битки с участието на Сталин. В следващите години – през 1925 година градът е кръстен Сталинград на името на Сталин, който от 1922 г. е генерален секретар на ЦК на комунистическата партия. Решението е взето от конгреса на Всеруския централен изпълнителен комитет, като се прокрадват мнения и твърдения, че самият Сталин е против това преименуване и поради това не присъства на конгреса. Бързо след преименуването си градът става известен с развитата тежка промишленост, строят се заводи, отваря врати първото училище, както и редица институти, стартира земеделието, разцветът е безпрецедентен, а бурното развитие на града го превръща в стратегическа цел по време на Втората световна война. Битката при Сталинград остава в историята печално известна като битка, дала над милион и половина жертви и от страна на двете воюващи страни – Русия и Германия, сред които и много невинни мирни жертви – деца, възрастни хора, жени.

Името Сталинград градът носи от 1925 година до 1961 година, когато във връзка със започналата десталинизация от страна на политика Хрушчов, наричан от някои и диктатор, е преименуван на Волгоград на името на река, миеща бреговете му.

Ленинград

Този млад град, чиято възраст е едва около 300 години, многократно променя името си. Основан е през 1793 година и кръстен на името на Петър Велики – първият управник на Русия, пътувал из Европа, оценил постиженията и културата на стария континет и желаещ да поддържа добри взаимоотношения и връзки с европейските страни. Това ясно личи и от името, което дава на града. Тъй като е обожавал Холандия, го нарича първоначално „Санкт Питер Бург“. За по-лесно хората го наричали Питер, като употребата на това кратко име се запазва и до днес. От 1924 година градът носи официално името Санкт Петербург, което звучало и по-немско като име. Немското звучене на името вероятно е причината след началото на Първата световна война градът бързо да бъде преименуван на Петроград. Само 10 години по-късно срещаме града отново преименуван. Новото име е Ленинград и то е в чест на съветския лидер Владимир Ленин, починал няколко дни по-рано. Годината е 1924. Не само градът е кръстен на него, но и редица улици и площади получават името на Ленин из цяла Русия.

Няколко години след разпадането на СССР, който се датира през 1991 година, името на Ленин отново е сменено и градът възстановява старото си име – Санкт Петербург, с което наименование е известен и днес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ