HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли, кой убива Ахил в Илиада

Знаете ли, кой убива Ахил в Илиада

Ахил, известният герой от гръцката митология имал нещастна смърт. Може би всички знаем, че той беше почти – но не съвсем – непобедим. Героят с херкулесова сила и огромна сила, имал едно-единствено слабо място. Това била неговата „ахилесова пета“. Малка зона в задната част на глезена и за съжаление неговият убиец знаел точно къде да се прицели. Но кой убива Ахил в Илиада, научете в следващите редове.

Един човек, на име Парис, насочил фаталната стрела, но не бил единственият, замесен в падането на героя. Нека да разгледаме историята му, за да разберем повече.

Ахил е убит от троянския принц Парис

И така, простият отговор на въпроса “Кой уби Ахил?” е: троянският принц Парис. Парис изстреля отровна стрела право в сухожилието на петата на съперника си, като по този начин сложил край на живота му.

Защо Парис искал да го убие?

Това била кулминацията на Троянската война – кървава и безмилостна битка между гърци и троянци, а Ахил и Парис са от двете противоположни страни. Ахил беше един от най-силните водачи на гръцката армия, а Парис троянски принц. Двамата били ожесточени съперници. Съществува обаче още нещо в историята…

Парис и Ахил не са само съперници на бойното поле

Между тях кипяла кървава омраза по лични причини. Троянският принц Хектор – братът на Парис – убива най-близкия приятел на Ахил Патрокъл. Ахил отмъстил на Хектор, като го убил брутално, а след това безмилостно влачил тялото на Хектор около гроба на Патрокъл три пъти. Братът на Хектор Парис разбираемо бил огорчен и разгневен. Заел се да преследва Ахил, за да го убие. Парис не знаел за слабото място – петата на своя съперник, затова и може да изглежда чудо, че стрелата, която изстрелял, си проправила път точно в най-уязвимата зона.

Гръцкият бог Аполон помогнал на Парис да убие Ахил

Гръцкият бог Аполон беше този, който се погрижи стрелата на Парис да попадне точно там, където ще подейства мигновено. Можем дори да кажем, че Аполон всъщност е убил нашия герой от войната. Аполон, наред с други роли бил и Бог на стрелбата с лък, така че той знаел най-добре, как да уцели целта. Наред с това той бил един от малкото, които знаели за единствената слабост на Ахил.

И така, защо той иска смъртта му?

Това е доста дълга история, но всъщност, след като се скарал с гръцкия крал Агамемнон, Аполон бил на страната на троянците във войната. Ахил бил машина за убиване и за да могат троянците да спечелят войната, той трябвало да бъде спрян (но гърците все пак успели да спечелят Троянската война с „Троянски кон“, пълен със скрити гръцки воини).

Афродита ръководи смъртта на Ахил

Гръцката богиня на любовта Афродита изигра изненадваща роля в падането на Ахил. Някои може дори да кажат, че тя е намислила смъртта му, за да се опита да помогне на троянците да спечелят войната. Афродита измисли план да накара Ахил да изглежда наистина лош. Тя наредила на малкия си помощник Ерос да накара Ахил да се влюби в Троил. Това бил друг принц на Троя. Това направила съзнателно, знаейки, че това ще предизвика вълна от бедствия. След изключително болна игра в преследване на целувки, Ахил брутално убива Троил, проливайки кръвта му върху олтара на Аполон, като по този начин вбесява всички богове.

Зевс също застава срещу Ахил в този момент

И така, Зевс и Аполон се събрали и измислили собствен план. Те позволили на Ахил да убие троянския принц Хектор, за да запазят целостта на името си, знаейки, че това ще разгневи принц Парис. Тази по-пълна картина показва, че въпреки че изглеждало, че Парис е убиецът, той просто бил пешка в много по-голяма игра, измислена от Афродита и превърната в реалност от Зевс и Аполон. Парис не знаел, че след като убие Ахил, Елена ще да го разлюби и ще продължи да помага на гърците да спечелят войната, но това е съвсем друга история.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ