HomeИнтересноИсторията на древна България - Бактрия/Балхара

Историята на древна България – Бактрия/Балхара

Чували сте за Бактрия, нали? А, Балхара, говори ли ви нещо? Како още знаем и не знаем за историята на древна България, вижте сега…

Древна България – Бактрия/Балхара

Историческата област Бактрия обхващаща в наши дни Северен Афганистан. Тя заема някои части от планините Хиндукуш и Памир, разположени на запад и около градът Балх, който е и главен в Афганистан.

Бактрия 320 година пр.н.е.

Тази област става популярна още в древността (или по време на Античността). Тогава е по-популярна под наименованието Бактрия, където главния й град е Бактра, днешен Балх в Афганистан. На арабски и персийски се казвала Бахтар, а на китайски – Дася и на староирански — Пактра.

История на Балхара

Една от най-старите цивилизации в Азия е цивилизация на Бактрия. Тя е сред палеоисторичесата информация, която е намерена по-късно.

Независимото елинистическо Гръко-бактрийско царство със столица в Бактра (дн. Балх) започнало своето съществуване от 255 г. пр.н.е. и до 10 в. когато гръко-бактрийски владетели управлявали териториите в Индия, завладени от него.

Прабългари и Царство Балхара

Областта Бактрия е свързана със съвременна хипотеза за произход на прабългарите. В този контекст е наричана Балхара.

Споменава се като „Балх“ и „Балхар“ в индийския религиозен епос Махабхарата, тя е обозначаван народ „бългх“. Предполага се, че така е наричана поради трудността и липсата при използване на звука „ъ“. Така е в записването и дори произнасянето на думата „българи“. И така става видно, че от тази хипотезата, това е най-старата родина на прабългари.

Тази хипотеза не е приета еднозначно в България, а няма и сериозни поддръжници извън страната. Така например проф. Рашо Рашев, който е смятан за един от водещите съвременни изследователи в областта на прабългарската археология, смята че прабългарите са били разнороден племенен съюз, начело на който е стоял тюркски елит, увлякъл със себе си както ирански, така и угорски племена, чиито етногенезис протича през 2 – 6 век. От друга страна, според проф. Раймонд Детрез, който е сред значимите специалисти по история на България, иранската хипотеза е популяризирана в резултат на антитурските настроения, зародили се по време на Възродителния процес през 80-те години на 20 век, докато сериозните научни кръгове приемат за водеща тезата за тюркския произход на прабългарите и езика им. – Из уикипедия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ