HomeИнтересноКак Александър Македонски развързва Гордиевия възел

Как Александър Македонски развързва Гордиевия възел

Знаете ли, откъде идва терминът „горделив възел“?

Според легендата, който успеел да разплете Гордиевия възел, трябвало да управлява цяла Азия, а може би и целия свят.

Гордиевият възел се отнася до някакво заплетено обстоятелство. Изразът възникна от името на фригийския цар Гордиас. Според легендата той създал най-сложния възел и само Александър Велики успял да се справи с него.

Тази история се връща към древната литература. Описано е от няколко автора наведнъж: Квинт Курций Руф, Помпей Трог, Плутарх и Ариан. Всеки разказва тази легенда по свой начин, така че в различните версии има противоречиви подробности.

Разберете повече за историята на Гордий

Първоначално Гордий е обикновен фермер, „бедняк от древните фригийци “. Един ден той обработвал поле и видял божествено знамение: според Помпей Трог над него се въртели птици; Ариан пише, че орел седнал на фургона и останал на мястото си до вечерта. Такъв знак предвещавал царската власт.

По-късно във Фригия избухва смут и местният оракул нарежда на фригийците да изберат владетел. Той посочил, че случаен човек, който пръв се вози на каруца до храма на Зевс, ще стане крал. Оказало се, че това е Гордий, които според една от версиите е синът на Гордий, бъдещият цар Мидас.

В негова чест столицата е наречена Гордион, а съдбовната каруца заема почетно място в храма на Зевс. В същото време Гордий завързал най-сложен възел на нейния ярем. Според описанието на Ариан, това „ бил от ликът на дряново дърво и нито един от краищата му не се виждал“. Смятало се, че този, който успеел да го разгадае, ще управлява цяла Азия, а може би и целия свят.

Векове по-късно завоевателят Александър Велики пристига в Гордион и влиза в храма с твърдото намерение да разреши пъзела. Противно на очакванията на съвременниците си, той не разплита внимателно най-сложната конструкция, а разрязва възела с меч.

Интересно е, че историкът Аристобул описва друго решение:

според неговата версия воинът е извадил от каруцата, така наречения „гестор“ – специален болт или кука, която държала възела.

Ариан написал:

Какво всъщност направи Александър с възела, не се наемам да кажа. Както и да е, когато той и другарите му напуснаха колесницата, се смяташе, че пророчеството за разплитането на възела се сбъдва.

В заключение:

Легендата е станала популярна в много култури по света и е отразена в живописта, скулптурата, киното и литературата. Например френският художник Жан-Симон Бартелеми, през 18 век създава картината “Александър разрязва Гордиевия възел”.

С течение на времето самата фраза „гордиевият възел“ се превърнала в крилата фраза и изразът „разрежете гордиевия възел“ започнал да означава „преодоляване на сложна, трудна задача по директен начин“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ