HomeИнтересноИнтересни фактиКак са умрели 12-те апостола - разберете историята им

Как са умрели 12-те апостола – разберете историята им

Наскоро, докато четях в популярен християнски уебсайт за апостолите, попаднах на списък за това, как се предполага, че е умрял всеки апостол.

Спомних си, че някои от тях са били убити доста жестоко, но все пак останах шокирана от някои подробности. От любопитство направих собствено проучване по тази тема, за което ще прочетете по-долу.

Как са умрели 12-те апостола – разберете историята им

Много от тези смъртни случаи идват от далечни исторически, апокрифни или различни от източници. В случай, че някои от тях се окажат неверни, справедливо молим да ни извините. И така, как са умрели 12-те апостола:

 1. ПЕТЪР(Eврейско име Симон)

Ако знаете за някоя смърт от тези на всичките апостоли, то най-вероятно става дума за смъртта на Петър. След много премеждия в Рим той е разпнат. Чувствайки се недостоен да бъде разпнат по същия начин като своя Спасител, Петър поискал да бъде разпнат с главата надолу на обърнат кръст, което и било сторено.

 1. АНДРЕЙ (БРАТ НА ПЕТЪР)

Андрей не се споменава често в Библията и има още по-малко информация за обстоятелствата на смъртта му. Ето, какво казва National Geographic за това:

Според историка на религията от 15-ти век Дорман Нюман, Андрю, братът на Петър, пътувал до Патра в Западна Гърция, през 69 г. сл. н. е., където римският проконсул Егиатус спорил с него за религията. Егиат се опитал да убеди Андрей да се откаже от християнството, за да не се налага да бъде измъчван и екзекутиран. Когато това не проработило, той реши да подложи Андрей брутални мъчения. Андрей бил бичуван и след това вързан за кръст, но не и прикован, за да страда по-дълго, преди смъртта си. Андрей останал жив два дни, през които проповядвал за Исус Христос на минувачите.

 1. ЙОАН ЕВАНГЕЛИСТ (ЙОАН ВЪЗЛЮБЕНИЯТ)

Традиционното християнско мнение предполага, че Йоан Евангелист е починал от естествена смърт на остров Патмос, където е живял в изгнание. Въпреки това, според вярванията на Светиите от последните дни, ние разчитаме на раздел 7 от Учение и Завети :

„И Господ ми каза: Йоане, възлюбени мой, какво желаеш? Защото, ако поискате, каквото пожелаете, ще ви се даде.

И аз Му казах: Господи, дай ми власт над смъртта, за да живея и да водя души при Теб.

И Господ ми каза: Истина, истина ти казвам, понеже ти пожела, ще останеш, докато дойда в славата Си, и ще пророкуваш пред народите, племената, езиците и племената.“

Така, че е напълно възможно Йоан просто да се скита наоколо и да проповядва евангелието, докато ние разговаряме.

 1. ЯКОВ (БРАТ НА ЙОАН)

Всъщност има пасаж от Библията, който потвърждава тази информация, той е в Деяния 12:1-2 :

„По това време цар Ирод вдигна ръце срещу някои от онези, които принадлежаха към църквата, за да им навреди.

И той уби с меч Якова, брата на Йоан.“

Това е всичко. Ирод беше лошият човек.

 1. ВАРТОЛОМЕЙ (ИЗВЕСТЕН СЪЩО КАТО НАТАНАИЛ)

Съвсем малко се знае за смъртта на Вартоломей. Някои източници просто казват, че е бил убит мъченик, докато други казват, че е бил одран и обезглавен. Според един източник, той е бил одран с ножове. „Одрано“ може да означава, че кожата е просто одрана, но може също така да означава, че кожата е била одрана, в резултат на бичуване с камшик или при побой. В, друга хипотеза се предполага, че поради тежък побои с камшик, кожата на Вартоломей е била разкъсана “на парчета”. Общото между тези различни теории е, че каквато и да е причината за смъртта, тя е била много неприятна.

 1. ФИЛИП

Хората изглежда не са съгласни относно обстоятелствата на смъртта на Филип. Един източник смята, че той е бил обесен, друг смята, че е бил разпнат по време на служението си в Египет. В онези дни, хората не са били големи привърженици на християнската религия.

 1. ТОМАС

Всеки източник, който разказва за смъртта на Томас, предполага, че той е бил пронизан някъде по време на служението си в Индия.

 1. МАТЕЙ (БИРНИК)

В един християнски източник пише, че Матей „станал мисионер и бил арестуван в Етиопия“. Именно там той бил изгорен на клада или прикован към земята с копия и след това обезглавен. Освен това се знае твърде малко, тъй като Матей е бил на много отдалечено място в Африка. Стигнал до там, където малко историци или християни биха се осмелили да отидат.

National Geographic дава малко по-различна версия, казвайки, че според легендата Матей е бил „наръган в гърба от мечоносец (в Етиопия), изпратен от крал Хертак, след като самият Матей е „заклеймил морала на краля“.

 1. Яков (НЕ БРАТ НА ЙОАН)

 • Теория 1 разказва, че: Яков е бил разпънат по време на служенето си в Египет (имайте предвид, че Уикипедия е източникът на тази информация. Така че приемайте я с щипка сол).
 • Теория 2 разказва, че: Яков „умрял като мъченик и тялото му е нарязано на парчета“.
 • Теория 3 твърди, че: В напреднала възраст той е бил бит, замерян с камъни и довършен с тояга по главата.
 • Теория 4 представя историята за това, че: Яков проповядвал на стената, когато еврейските религиозни лидери решили да го изгонят. Явно е оцелял, така че подобно на третата теория го замеряли с камъни и го пребили до смърт с тояги.
 1. ЮДА (ДА НЕ СЕ БЪРКА С ЮДА ИСКАРИОТСКИ)

Според уебсайт на Православната църква в Америка, Юда е бил в Армения, когато е разпънат и прободен със стрели. По онова време той е бил на 45 години (много повече), след смъртта на Христос.

 1. СИМОН ЗИЛОТ (ИЛИ СИМОН ХАНАНЕЕЦ, НЕ СИМОН ПЕТЪР)

 • Теория 1 казва, че: Симон Хананеец умира “мирно в Едеса”, в град, който сега се намира в днешна Турция.
 • Теория 2 пише: в католически сайт, че Симон Хананеец е умрял в Едеса, но е бил разпнат. По-малко спокойна смърт от първата теория.
 • Теория 3 говори, че: Симон Зилот е бил мисионер в Африка и след това в Англия, където е разпнат, около 74 г. сл. Хр.
 1. ЮДА ИСКАРИОТСКИ

Библията ни помага и в тази история. Матей 27:3-5 казва…

„Тогава Юда, който Го беше предал, като видя, че Той беше осъден и се разкая, върна тридесетте сребърника на първосвещениците и старейшините,

Говорейки, съгреших, като предадох невинна кръв. И те му рекоха: Какво ни е? погледни сам.

И, като хвърли сребърниците в храма, излезе, отиде и се удуши.“

НО Деяния 1:16-19 ни дава напълно различна картина за неговата смърт:

„Братя мъже! Трябваше да се изпълни това, което Светият Дух беше предсказал в Писанията, чрез устата на Давид относно Юда, бившия водач на онези, които хванаха Исус;

той беше причислен към нас и получи жребия на това служение;

но той придоби земята с несправедлива награда и когато падна, коремът му беше разцепен и всичките му вътрешности изпаднаха;

и това стана известно на всички жители на Йерусалим, така че земята на техния роден език беше наречена Акелдама, тоест земя на кръвта.“

Може би, сме по-свикнали повече с теорията за обесването, но кой знае. В крайна сметка няма особено значение.

В заключение:

Много е интересно да научим повече за това как са умрели 12-те апостоли, но е по-важно да проучим, какво са правили и на какво са учили приживе. Посланията на Петър, евангелията на Матей и св. Йоан и др. Ето, къде са полезните неща. Ако не сте отделили време да проучите живота на тези хора и Учителя, на когото са служили, благородно би било да го направите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ