HomeИнтересноИнтересни фактиКак се казва българската желязна църква в Истанбул

Как се казва българската желязна църква в Истанбул

Единствената в света желязна църква в Истанбул е тържествено осветена от митрополит Прокопий Созоагатополски, на 9 октомври 1849 година.

За построяването на православен храм са похарчени 500 тона желязо, донесено от Виена.

Как се казва българската желязна църква в Истанбул

Църквата е нарчена „Свети Стефан“, казвали й още Дървената църква, а най-популярно е с названието си желязната църква в Истанбул.

История и факти

Този храм е единственият в света по рода си. Желязната православна църква на първомъченик Стефан, все още привлича вниманието на жителите и гостите на Истанбул.

За изграждането на православен храм на брега на Златния рог са използвани 500 тона желязо, донесено от Виена.

Железни конструкции, претопени в Австрия, са изпратени до Истанбул по река Дунав, а след това през Черно море към Босфора.

4 милиона сребърни леи са похарчени за изграждането на църквата на първомъченик Стефан, наричана популярно “Желязната църква”.

Църквата за 300 енориаши, собственост на българската общност в Истанбул се счита за една от първите метални конструкции в света, завършена е през 1896 г., открита за богослужения през 1898 г. и е осветена от българския екзарх Йосиф.

През 2011-2018 г. църквата е реставрирана с подкрепата на община Истанбул и е отворена отново на 7 януари 2018 г. на церемония, на която присъстваха президентът Реджеп Тайип Ердоган, както и министър-председателите на Турция и България.

Според очевидци, храмът първо е бил изграден от дърво, но два пъти е изгарял в резултат на пожар.

В резултат на това е взето решение да се построи храм от огнеупорен метал. Дизайнът на новата църква е проектиран от османския арменски архитект Хомсеп Азнавур.

И така най-голямата от камбаните на Дървената църква е тежала 750 кг.

„Над притвора има четиридесетметрова камбанария, първоначално в Русия е имало шест камбани. Камбаните са изпратени като подарък от Ярославъл, който е наричан “градът на камбаните”. Именно в този град са отлети най-добрите камбани в света. Иконите в храма са изготвени от известния руски художник Клавдий Лебедев. Иконостасът също е дело на руски майстори, а именно Алексей Ахапкин”. Това потвърждават служители на храма и очевидци на случващото се с храма, през годините.

Според тях в богатия декор на църквата присъстват елементи от неоготика и необарок.

Църквата „Свети първомъченик Стефан“ днес е отворена за посетители. Входът е свободен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ