HomeИнтересноИнтересни фактиКак се нарича микроб виреещ без кислород

Как се нарича микроб виреещ без кислород

Много бактерии живеят в телата на хора и животни – по кожата и в дихателните пътища, устата и храносмилателния, репродуктивния и пикочните пътища – без да причиняват никаква вреда.

Такива безвредни бактерии се наричат ​​коммензали, резидентна флора или микробиом. Много местни флори всъщност са полезни за хората. Например, те помагат на хората да усвояват храната или да предотвратяват растежа на други, по-опасни бактерии.

Има само няколко вида бактерии, които винаги причиняват заболяване, когато присъстват. Те се наричат ​​патогени. Понякога бактериите, които обикновено живеят безвредно в тялото, причиняват заболяване, когато например напуснат нормалното си местоположение в тялото. Бактериите могат да предизвикат заболяване, като произвеждат вредни вещества (токсини), които нахлуват в тъканите или правят и двете.

Знаете ли, как се нарича микроб виреещ без кислород?

Нека разгледаме някои Анаеробни бактерии

Бактерии, които не се нуждаят от кислород за растеж са анаеробни.

Факултативен анаеробен организъм може да расте без кислород, когато е необходимо, но използва кислород, когато е наличен. Облигатните анаеробни организми не могат да използват кислород за растеж; те са толерантни към кислорода в различна степен.

Като цяло аеробните бактерии са по-клинично значими от анаеробните бактерии. Анаеробните бактерии са основни компоненти на микробната флора на множество лигавични места в тялото, особено стомашно-чревния тракт, причиняващи заболяване, когато мукозните бариери са нарушени. Те обикновено са по-трудни за култивиране и причината за инфекциите може да бъде трудна за идентифициране. Пациенти, подложени на коремна операция, често получават антианаеробни лекарства за предотвратяване на перитонеални инфекции.

Анаеробните бактерии съставляват голяма част от нормалната резидентна флора, върху лигавиците, особено в устата, долната част на стомашно-чревния тракт и лигавиците на пикочно-половата система. Тези анаероби могат да причинят заболяване, когато лигавиците са нарушени. Анаеробите извън тялото предизвикват заболяване, когато навлязат в наранена кожа или са погълнати.

Инфекциите, причинени от анаеробни бактерии включват:

Актиномикоза;

Ботулизъм;

Clostridium difficile-индуциран колит;

Хранително отравяне;

Газова гангрена;

Тетанус.

Много пъти няколко вида анаеробни бактерии присъстват в заразените тъкани. В такива често присъстват и аеробни бактерии. Инфекциите с повече от един вид анаеробни бактерии или анаеробни и аеробни бактерии са ​​смесени анаеробни инфекции.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ