HomeИнтересноКакво е значението на думата чалга

Какво е значението на думата чалга

Живеем в първото тригодишен полувреме на XXI в., годината е 2023, няма начин да не сте чувал поне един път в живота си думата чалга!

Знаете ли какво е значението на думата чалга?

Името е дадено на зеленото и нежно състояние на плодове като Çağla, които били кайсия и бадем. Консумацията им, често се използва най-вече за бадеми и е срещана в много речи на: Турция, Иран, Израел и арабските страни, но може да се намери и на етнически пазари в други страни. И така, на латински Cagla е култура, която може да се консумира в суров вид и със сол; може да се използва и чрез добавяне към различни ястия и салати или чрез мариноване. Думата Çağla произлиза от персийската дума çaġale (چغله) , която означава суров плод.

Какво е çaġale

Дърветата на водопада, който е кисел плод, цъфтят в розови и бели цветя. Може да се консумират само за период от 15-20 дни в годината. Тъй като се бере в началото на пролетта. Той е един от най-ранните ядливи плодове в регионите, където се консумира. През лятото cagla постепенно расте и узрява и се втвърдява. Ядката на зрелия плод се консумира като бадем, ядка с висока хранителна стойност.

Какви асоциации прави с названието Чалга в България, вижте сега:

Етимология на термина: от турската дума çalgı, която означава „музикален инструмент“, респ. „свиря“, оттам и „свирня“ (а турската „чалги“ произлиза от арабската „шалга“). В епохата на „Българското възраждане“ под „чалгия, чалгии“, респ. „чалгаджии“ се разбирали инструментални групи (респ. свирачи в тях) със смесен етнически състав, изпълнявали тогавашна „популярна“ музика. Градската (модерна тогава) музика на Османска България от XIX век (и изобщо на Балканите тогава), в която цигулки и кларинети са заменили традиционните (селски) гайди и гъдулки, респ. вместо изпълнители селяни, в чалгиите вече обичайно свирят… градски цигани (мога да кажа и днешното: роми), за които това свирене вече е професионална дейност. Локалните – нека да са и регионални – традиционни за местното население песни (а в тях – и диалектните характеристики) и свирни са заменени от „смесици“ – текстови и музикантски – дошли от различни места, народи, говори. Но „чалгиите“ обичайно са изпълнявани срещу заплащане (професионална дейност, защото) и е естествено „продуктът“ им да е свързан с „насладите“.

През изминалите десетилетия, при възраждане на тази дума „чалга” се разбират инструменталните свирни по българските земи, при които, освен българско, се долавя силно турско, източно и дори циганско влияние.. Че дори фламенко или гръцко, сръбско.

Свири се срещу заплащане ли и какво е значението на думата чалга?

Може би отличен пример за подобни практики са сватбарските оркестри.

Неслучайно под „чалга“ се слага и „попфолк“ или обратното.

„Чалгата е индустрия”

В обобщение чалгата:

Чалгата е изява на манталитет и чувственост, предадена в удоволствия, според съответната аудитория хора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ