HomeИнтересноИнтересни фактиКъде Чърчил споменава за пръв път за "желязна завеса"

Къде Чърчил споменава за пръв път за “желязна завеса”

Прочутата реч на Чърчил за „желязната завеса“ поставя началото на Студената война и превръща термина в емблематична фраза.

„Угасващите въглени от Втората световна война все още хвърляха сянка върху следвоенния свят, когато Уинстън Чърчил пристигна в малкия град Фултън, Мисури в Средния запад, през пролетта на 1946 г. Уестминстърският колеж изглеждаше малко вероятно място за бившия британски министър-председател да изнесе доклад реч от световно значение. Президентът Хари Труман написал бележка в долната част на поканата за колежа: „Това е прекрасно училище в родния ми щат. Ако дойдете, ще Ви запозная с него. Надявам се, да може, да го направите!“

Речта на Уинстън Чърчил, пред Желязната завеса е изказана на 5 март 1946 г.

Чърчил, който е бил част от победителите във Втората Световна Война, само, за да загуби на британските общи избори, през юли 1945 г., с нетърпение е приел поканата да се яви на една трибуна с президента на Съединените щати.

Чърчил знаел, че докато светът е очаквал с нетърпение да загърби ужасите на войната, събитията в началото на 1946 г. са предвещавали още по-мрачно бъдеще. След победата на съюзниците , Съветският съюз започна да оформя Източна Европа по техния образ, привеждайки правителствата на много нации в съответствие с Москва. На 9 февруари премиерът Йосиф Сталин изнася реч, в която заяви, че войната между Изтока и Запада е неизбежна. На 22 февруари американският посланик в Москва Джордж Ф. Кенан изпратил известната „Дълга телеграма“ с предупреждение за вечната враждебност на Съветския съюз към Запада.

След това, на 5 март 1946 г., в Уестминстърския колеж във Фултън, прочутите думи на Чърчил „От Щетин в Балтийско море до Триест в Адриатическо море, желязна завеса се спусна над целия континент“, поставили началото на Студената война и наложили рамката на събитията за следващите 50 години.

Бившият министър-председател, заедно с президента Труман, формулирали заплахата, която Съветският съюз и комунизмът представляват за мира и стабилността в следвоенния свят. Позовавайки се на духа на Атлантическата харта, той призова за укрепване на англо-американските връзки и за превръщането на Обединените нации в световна организация, насърчаваща мира, която ще успее там, където нейният предшественик Обществото на нациите се е провалил.

„Сухожилията на мира“

Това е заглавието, което самият Чърчил е дал в обръщението си, продължава и днес като една от най-значимите речи на държавника. Това не само превърна термина „желязна завеса“ в емблематична фраза, но измисля термина „специални отношения“, описвайки трайния съюз между Съединените щати и Великобритания. Това е реч, която предлага план за Запада в крайна сметка да започне – и да спечели – Студената война.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ