HomeИнтересноБългарияКое е най-голямото село в Южна България

Кое е най-голямото село в Южна България

Родината ни, макар и малка, простираща се на територия от 110 994 km² има огромни природни богатства, красоти и чудни кътчета, които са като откъснати от рая или дело на велики художници.

И така, ако ви се оттаде възможност да попътувате из тези земи, не пропускайте шанса да посетите някои градове и села. Кое е най-голямото село в Южна България, ще се спрем сега в тази статия:

Кое е най-голямото село в Южна България

  1. Драгиново е село в област Пазарджик. То е най-голямо по територия за Южна България. В него има 4714 души местно население. От по-ранни данни съществуват сведения, че в селото се намира регистъра на доганджиите-соколари. Той датира от 1477 г., и в него е отбелязано, че селото някога се е казвало Корова (името му произхожда от турски Kuru-ova – „Сухо поле“). В регистъра е отбелязано още, че: „Село Корова, спадащо към Филибе. В периода 1966 и 1971 г. селото е кръстено на Корово. През 1971 г. на дата На 22 юни селото е преименувано на Драгиново в памет на поп Методий Драгинов.
  2. Село Розино, област Пловдив е второто по големина в Южна България. Населението му достига 4278 души. Селото се намира на 25 км от град Карлово, на северозападно и на 120 км от София, на изток. Селото съществува от XVIІ век. Заселено е от Бяла черква (днешния град Сопот), от родственици на поп Еньо, героят на романа „Под игото“, на Ив. Вазов. Така след априлското въстание по земите му се заселват клисурци. В наши дни селото е малко и в него живеят добросъседски и мирни 12 народности.
  3. Село Мало Конаре се намира в област Пазарджик и наброява 4145 местно население. Селото Мало Конаре се разполага в съседство с магистрала „Тракия“ и международен път София-Пазарджик-Пловдив. Намира се на 8 км от град Пазарджик, а от град Пловдив е на и на 28 км. Предното му име е било Доганово Конаре. Наричало се е така, защото селото се деляло на 2 махали. В едната отглеждаща соколи, а в другата коне. И така, Мало Конаре се намира на 2 км източно от река Луда Яна, на мястото на Конаре. По територията на селото са разпръснати в и около 25 тракийски могили.

В случай, че ви се отвори път към Южна България, намерете време да посетите тези райски кътчета на земята. Няма да съжалявате!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ