HomeИнтересноБългарияКое е най-старото село в България

Кое е най-старото село в България

Ако зададете в Гугъл „най-старото село в България“, уверени сме, че ще ви излязат поне 3-5 намерени резултата. Във всеки от тях ще узнаете, че действително има село в България, което се казва точно така – старо село.

Преди, обаче да ви разкажем, кое е най-старото село в България, научете колко села носят това име: Старо село!

Кое е най-старото село в България

  • Старо село – така се казвало от незапомнени времена на китното крайдунавско селце с гиздави къщи.

По данни от трудовете на акад. Стоян Романски и акад. Любомир Милетич се смята, че населението на Старо село е старобългарско. То обаче включва и заселените на северодобруджанци, тракийци, балканджии от Софийско и Еленско.

Населението в този кът на България оцелява по време на различните войни и кръвопролития, също като във вековното отоманско робство.

  • Старо село област Силистра

Старо село има в Североизточна България. Намира в община Тутракан, област Силистренска.

Селото се простира в Дунавската равнина, на 5 километра от р. Дунав, в долината на някогашната Стара река. Реката е пресъхнала, но археоложки разкопки доказват, че по нея някога са плавали кораби. Селото е заобиколено от гъсти гори, от всички страни. В Старо село има не повече от 1000 постоянни жители, които се занимават със зеленчукопроизводство, земеделие и животновъдство.

  • Старо село област Ловеч

Старо село има и в намира в полите на Стара планина, в Северна България. То се разполага в община Троян, област Ловешка.

По данни селото е съществувало от 1527 година. То се намирало в местността Селището, откъдето идва името му.

През 1729 г. било опожарено от турци. Тогава част от хората се преселват в Старосел, Пловдивско, а друга остават тук. По-късно, след 50-60 години било опожарено за втори път. Хората напускат мястото и се заселват в днешното Старо село.

  • Старо село област Перник

Старо село има и, в Западна България. Намира в община Радомир, Пернишка област. Някои смятат, че пернишкото Старо село се казва така, защото е старо. Уви, истината не е съвсем такава. Всичко, което можем да видим в този регион е чисто ново и поддържано, като се почне от парка, местната църква и забележителностите. Това е идеално местенце за разходка, ако сте в или около София. Тук се намира пирамидата, паметник на загинали войници в руско-турската война.

Културни и природни забележителности в Старо село Пернишко

Храм „Св. Николай Чудотворец“, Известен като „Св. Николай Летни“. Действаща църква.

Храм „Възнесение Господне“, Известен като „Свети Спас“

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ