HomeИнтересноИнтересни фактиКои държави празнуват Баба Марта освен нас

Кои държави празнуват Баба Марта освен нас

И най-малките дечица знаят, че Баба Марта е възрастна жена облечена в народна носия, която раздава мартенички. Те е митичен персонаж от българския фолклор. В народните поверия, приказки и пословици, името ѝ е свързано с името на самия месец, в който се чества денят й – месец март.

Коя е Баба Марта?

Всъщност три са персонифицираните месеците, в които Баба Марта се свързва с митичните представи – март, а преди него януари и февруари. И така, докато двата първи февруари и януари са братята с лют характер – Голям и Малък Сечко. Баба Марта се тяхната сестра, която ту е весела и добричка, ту намръщена, студена и лоша.

Защо месец Март се свързва с Баба Марта

С месец март и Баба Марта са свързани много празници и обичаи, посветени на предстоящата пролет. Най-известен обичай, който всички знаем с Баба Марта, е закичването на деца, млади животни и възрастни хора с мартеница. Мартеницата по стар български обичай е усукана от два конеца – бял и червен.

И така, на 1 март, когато е и денят за пристигане на Баба Марта се раздават мартенички. В целия март месец се правят обреди за гонене на гущери и змии, както и гадания, свързвани с прелетни птици.

Приказките за Баба Марта

Във фолклора самата Баба Марта е представена или като жена, или като сестра на Малък Сечко (февруари) и Голям Сечко (януари). Тя недоволства от тях, защото – или са изпили виното (когато се казва, че са ѝ братя), или са направили голяма пакост. Старицата (невеста) се гневи, в резултат, на което времето се влошава и това е съвсем типично за месец Март (най-менящият се климат).

Какво разказват още приказките за Баба Марта

Според много разпространена приказка, се казва, как една козарка (стара жена) извела стадото си в планината в последните мартенски дни, надявайки се, че Баба Марта ще прати хубавото време. И двете жени били много стари, та все се надявала, че ще се спогодят. Уви не станало така, Баба Марта се разсърдила, помолила брат си Февруари, за няколко дни назаем и ги получила. От тогава насетне, тези дни са наричани от народната традиция „заемници“, „заемни дни“ или „броени дни“. Тогава баба Марта пратила силни виелици и снегове, с които замразили в планината стадото и козарката. Замръзналите станали купчина камъни, а от тях извирала лековита вода.

В кои държави, освен България се кичат мартеници за здраве

Смята се, че българската традиция идва от древни култове, правени в чест на природата на елини и траки.

Кои държави празнуват Баба Марта

Закачване на мартеница за здраве е стар обичай, типичен за България и не само. Традицията е популярна и на Балканския полуостров. Празнува се и се спазва в страните: Сърбия, Македония, част от Албания и Северна Гърция.

В Румъния и Молдова украшенията от двете преплетени нишки червени и бели конци се наричат марцишор.

Смята се, че традицията произхожда още от древните култове към природата на траките и елините.

В наши дни 1 март с мартеници в червено и бяло и Румъния и България, посрещат деня.

Интересни факти за баба Марта:

В град Яш, при минус 16 градуса нищо друго не подсказва за настъпване на пролетта, освен румънската мартеница наричана “марцишор”.

В Брашов пък се предлагат магазин за цветя, специални пликове, мартенински пълни с цветя от кокичета.

Улични продавачи има  и в другите страни, където на 1-ви март се подаряват мартеници, не само у нас. Продавачите не смогват с поръчките.

Обичаят за раздаване на мартеници е добавен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ