HomeИнтересноБългарияКои са най-скъпите билки, които се срещат в България

Кои са най-скъпите билки, които се срещат в България

За девети път България е на първо място в ЕС по производство на лечебни растения и подправки. По данни на службата Евростат, през 2018 г. у нас са отгледани малко над 71 000 тона ароматни и лечебни билки, както и подправки.

С голяма преднина второто място в тази класация е заето от Полша – 39 000 тона. Би било погрешно обаче да се смята, че България се е превърнала в царство на лечебните растения едва, през последните 10 години.

Кога са се появили най-скъпите билки в България

От древността до наши дни използването на лечебните свойства на тези растения е част от ежедневието и традициите на българите. Според старо поверие, най-лечебните билки са тези, които се събират рано сутринта на Еньовден.

Лечебните растения се нуждаят от подходящи природни и климатични условия, важни са и уменията, изобретателността и отличното владеене на тънкостите на този деликатен бизнес.

„Поради своите почвено-климатични условия България е една от най-подходящите страни в Европа за отглеждане на лечебни билки. У нас има планини, а равнините са най-подходящи за отглеждане на култивирани лечебни растения.

Кои са най-скъпите билки, които се срещат в България

Класацията водят биологично чисти рози, лавандула, синя и римска лайка, обикновен бял равнец, невен, маточина и пясъчно безсмъртниче.

Тази флора не само осигурява значителна част от продуктите, необходими за живота на хората и животните, но е и източник на здраве. Общо на територията на България се срещат около 200 вида лечебни растения.

В наши дни, когато икономическите интереси излизат на преден план в почти всички области на живота, лечебните билки имат и своите търговско-икономически измерения. Значителна част от тях са диви, но най-успешните растения се отглеждат с търговска цел за пазара.

Ето и списъка с най-скъпите билки в България

Това са роза, лайка, слънчогледови семки, липа и др. Важно е да уточним, че почти всички лечебни билки в България се отглеждат по биологични стандарти, т.е. те са екологични.

Българските билки са високо ценени в страните, за които се изнасят лечебни и ароматни растения от България. Приблизително 200 наименования лечебни растения от 140 вида се изнасят в Германия (65%), Испания (1%), Италия (5%), други страни (15%).

Тези цифри показват, че България е производител, преди всичко на суровини, а не на готови продукти на базата на лечебни растения. Вътрешният пазар е малък и не осигурява печалбата, необходима за създаване на лаборатории и други инсталации за преработка на билки. Международният пазар от своя страна е доминиран от няколко мултинационални фармацевтични и козметични компании, които диктуват условията, поради, което нетната печалба на българските производители рядко надхвърля 5%. Българската експортна листа включва: роза и розово масло, лавандула.

Какво се очаква в близко бъдеще, относно най-скъпите билки в България

Трудно е да се прогнозира бъдещето на пазара на лечебни растения в България. От една страна, изменението на климата определено ще се отрази, тъй като тези растения са много чувствителни. От друга страна, отглеждането им е изключително трудоемко и най-често изисква ръчен труд. Демографската криза, застаряващото и изчезващо население и вече очертаващият се недостиг, дори на неквалифицирана работна ръка поставят много предизвикателства, пред тази традиционна българска индустрия. За преодоляването на подобна криза се искат повече от всякога инвестиции и повишена производителност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ