HomeИнтересноКой двигател на Mercedes е най-добър

Кой двигател на Mercedes е най-добър

Сред шофьорите по целия свят е популярна легендата за двигател, който никога не се проваля. И в потвърждение на това се дават данни за единиците “милионери” с пробег от 500 хиляди до 1 милион км. Повечето от тези са представени в моделната гама на немския автомобилен производител Mercedes.

Малко за фирмата Мерцедес

Марката Mercedes-Benz успя да спечели репутацията на един от най-качествените и популярни производители на автомобили в света. Тя е една от тримата “титани на Германия” и редовно попълва линията си с интересни нови продукти. По време на своето съществуване компанията е разработила повече от дузина двигатели с различни  технически характеристики и модификации.

Индивидуалните издания се отличават с невероятна издръжливост и качество на изработка. За тяхното производство се използват съвременни технологии и компоненти. Най-надеждните двигатели на Mercedes-Benz въплъщават най-доброто в машиностроенето.

Най-добрите дизелови двигатели

По отношение на надеждността дизеловите двигатели превъзхождат бензиновите. И ако преди няколко десетилетия беше трудно да си представим спортен автомобил с такъв агрегат, днес концепцията изглежда съвсем различно. Актуалните модели дизелови двигатели са предназначени за шофиране с висока скорост и екстремни условия на работа. В същото време те имат просто устройство и подобрени якостни свойства.

1.Mercedes-Benz OM602

Линията дизелови OM602 двигатели от Mercedes-Benz е много предпочитана сред шофьорите. Тя включва 5-цилиндрови агрегати с 2 клапана на цилиндър и механична инжекционна помпа Bosh. Серията уверено заема водеща позиция в класацията на най-издръжливите и надеждни двигатели, адаптирани към големи натоварвания.

Моделът се произвежда от 1985 г. до 2002 г. и за период от почти 20 години успя да спечели доверието на стотици клиенти от цял ​​свят. Запасът на мощността варира от 90 до 130 к.с. с., а водещият приоритет са ефективността и надеждността. Предшествениците на семейството са версиите OM617, а наследниците са OM612 и OM647.

Средният пробег е 500 хиляди км без сериозни повреди. Рекордните марки достигат 1,5-2 милиона километра. И ако правилно поддържате основните компоненти, както и подменяте консумативите, моделът никога няма да ви разочарова.

  1. Mercedes 2.2 CDI (OM611/OM646)

Mercedes 2.2 CDI (OM611 / OM646) е друг издръжлив двигател от немския автомобилен производител с различен брой цилиндри (4, 5 и 6). Най-голямо търсене има за OM611 и OM646 с комън рейл директно впръскване. Модификациите практически се повтарят една друга, като се различават само в конфигурацията на горивната система и приставките.

Според отзивите на клиентите, няма отрицателни страни на двигателите Mercedes 2.2 CDI (OM611 / OM646). Горивната система има дълъг експлоатационен живот, турбините работят правилно, а 2-редовата верига за синхронизация може да работи за 500 хиляди километра. Някои модели имат вихрови клапи, които нарушават отворите във всмукателния колектор.

Реалният инсталационен обем е малко по-малък от 2150 cm3. И често е наричан наричан двигател ​​​​2.1 или 2.2. CDI.

3.OM617

OM617 е популярен двигател на Mercedes-Benz, който интегрира 5 цилиндъра и индиректна горивна технология на Daimler Benz. Първите версии на агрегата са представени през 1974 г. като заместител на 4-цилиндровия модел OM616.

Независими експерти и автомобилисти класифицират този двигател като двигател “милионер”, защото. пробегът на отделните емисии надхвърля 1 милион км. Поради тази характеристика, моторът е невероятно популярен в Съединените щати още през 80-те години.

Първоначално агрегатът с турбокомпресор се използва за автомобили от S-класа и средна цена. Daimler-Benz е създаден да запази икономията на гориво на правителството на САЩ.

Обемът на модела OM617 от 1974 г. е 3005 куб. см, а мощността е 80 литра. с. Ротационният потенциал е 172 Nm. 1982 Turbo OM617A има работен обем от 2998 cc. см и мощност 125 к.с. с. Въртящият момент достига 250 Нм.

4.OM651

През 2008 г. дизеловият модел OM 651 с 4 цилиндъра, 16 клапана и система за подаване на горивото Common Rail. Той допълва гамата двигатели на Mercedes-Benz. Инсталацията може да е турбо или би-турбо.

Първоначално устройството има обем от 2,2 литра, но от 2011 г. в асортимента се появи 1,8-литров брой. Двата дизела са с еднакъв диаметър на цилиндрите, но по-малкият е с по-къс ход на буталото – 84 мм, а не 99 мм. Съотношението на компресия и в двете издания е 16,2:1.

Резервът на мощност е 204 литра. с. Моторът е използван на машини C-Class 250 CDI, с двоен турбокомпресор и пиезо инжектори Delphi. Тази конфигурация се появи при по-късни модификации и версия със 170 конски сили. OM 651 се използва като заместител на широка гама от стари двигатели.

5.OM626

4-цилиндровият дизелов агрегат OM626 от Mercedes-Benz има работен обем от 1,6 литра, директно захранване с гориво Common Rail, пиезоелектрически инжектори и 4 клапана на цилиндър. Също така в този модел са интегрирани DOHC двоен турбокомпресор и междинен охладител.

Цилиндровият блок е изработен от чугун, а главите на кутиите са изработени от алуминий. Моделът е предназначен за автомобили с надлъжна конфигурация на електроцентралата. Отличителните характеристики на този надежден агрегат са наличието на EGR система за възстановяване на отработените газове.

Отработените газове се изпращат до филтър за твърди частици, преминават през цикъл на охлаждане и обратно към компресора. Следващата стъпка на обработка се извършва с помощта на селективен неутрализатор. Благодарение на тези характеристики двигателят отговаря на екологичния стандарт Евро-6.

Максималният въртящ момент на двигателя е 320 Nm. Средният разход на гориво е 3,8-4,2 л / 100 км.

Кой двигател на Mercedes е най-добър?

Заключение:

Надеждността на двигателите на Mercedes-Benz е доказана от опита на хиляди собственици на автомобили. Компанията обаче има, както най-добрите двигатели, така и най-лошите. Ето защо, когато избирате подходящата опция, трябва да вземете предвид отзивите на други шофьори и независими експерти. Също така е важно да претеглите всички плюсове и минуси на модела, който ви интересува, както и да разгледате препоръките на производителя за поддръжка на инсталацията. В този случай двигателят ще работи гладко и за дълъг период от време.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ