HomeИнтересноИнтересни фактиКой е чичо Сам - събирателният образ на Америка

Кой е чичо Сам – събирателният образ на Америка

Съединените щати имат много символи, включително плешивия орел, Статуята на свободата и Камбаната на свободата.

Чичо Сам: американски символ, американска икона

Има обаче един, който е представен в плакат за набиране на персонал, служи като символ на патриотизъм и е олицетворение на правителството на Съединените американски щати. Този символ е чичо Сам.

Кой е чичо Сам – събирателният образ на Америка

Предполага се, че чичо Сам е базиран на реален човек, Сам Уилсън , бизнесмен по време на войната от 1812 г. Въпреки че образът на чичо Сам е направен популярен от Томас Наст и карикатуристите на списание Puck , портретът на чичо Сам е създаден от Джеймс Монтгомъри Флаг за изданието на Leslie’s Weekly от 6 юли 1916 г. скоро довел статута на чичо Сам до ниво икона. Изображението е използвано за насърчаване на мъже да се записват в армията и за насърчаване на гражданската подкрепа за влизането на САЩ в Първата световна война. Чичо Сам е официално приет като национален символ на Съединените американски щати през 1950 г.

Той е част от рекламите им повече от 100 години. Появява се на продукти, вариращи от зърнени храни до автомобилни застраховки. Той набира американци за военна служба и насърчава да подкрепяме военните усилия. Името му се споменава в популярна песен. Той редовно се появява в политически карикатури във вестници в цялата страна. Той дори се мотае в коридорите на някои музей.

Образът на чичо Сам като олицетворение на американската нация и правителство е широко разпространен и бързо разпознаваем. Замисляли ли сте се някога откъде идва? Дали е чисто въображаем или се базира на реална историческа личност?

Героят Чичо Сам има дълга история. Използването на алегорични фигури за представяне на място датира от класическата римска епоха, а Ренесансът ги възстановява в западното изкуство и култура до 17 век. В ранните дни на Съединените щати женска фигура на име Колумбия (името произлиза от Христофор Колумб) представлявало американската нация; тя запазила мястото си на често използван символ на страната, през началото на 20 век.

Чичо Сам съществувал почти толкова дълго, като понякога се появява и Колумбия. Има няколко теории за това откъде идва, но най-цитираната история за произхода проследява чичо Сам до човек в Трой, Ню Йорк.

Сам Уилсън доставял месо, опаковано в бъчви, на войниците по време на войната от 1812 г. Уилсън е харесван и доверен човек в Троя и местните жители го наричат ​​„чичо Сам“. Когато хората из града виждали тези варели с провизии, отбелязани с „US“, те предположили, че буквите означават чичо Сам и войниците възприели същото мислене. В действителност Уилсън етикетирал бъчвите „САЩ“ за „Съединени щати“ и така двете идеи се слели. Чичо Сам станал символ на Съединените американски щати.

Чичо Сам започва да се появява в изображения и литературата скоро, след войната от 1812 г. Той е популяризиран в края на 19 век в политически карикатури от един от най-известните карикатуристи в страната Томас Наст. И все пак, плакатът за набиране на войници и присъединяване към армията е може би най-трайното представяне на националния характер на чичо Сам от 1917 г.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ