HomeИнтересноБългарияКой е д-р Иван Селимински - създателят на първата българска тайна революционна...

Кой е д-р Иван Селимински – създателят на първата българска тайна революционна организация

Юрдан Георгиев Христов, в последствие по известен като д-р Иван Селимински е роден на 24 декември 1799 г. Каква е връзката му с „Братство“ и с какви дела ще остане запомнен, научете в тази статия…

Кой е д-р Иван Селимински

Д-р Иван Селимински е родом от Сливен. Син е в семейство на търговец. Начално си образование получава в местното училище. Баща му се казвал Георги и е убит в 1801 г. от потурчен българин, който бил телохранителя му. Майка му е Малама. Тя загинала от чума, с цялото семейство, през 1812 г.

Само на 14-годишна възраст Селимински пътува до Йерусалим, заедно със свои роднини. От малък той пише за хаджи Неофит от Ямбол и хаджи Дамянти Мангалоглу от Сливен и чрез тях осмива хаджилъка като метод за създаване на уважение сред обществото.

Селимински завършва гръцката гимназията в град Кидония, Мала Азия. По това време се насочва в революционен демократ и има дейно участие в тайни революционни организации на освободително движение, гръцко Филики Етерия. По време на пътуването от Кидония до Атон и оттам до Пелопонес Селимински се запознава с организациите на въоръжено въстание по островите на Гърция.

Дейности Европа

В Италия Иван Селимински се среща с гръцки емигрантски революционни организации, с национално-революционно движение на италианските карбонари, чиито въстания току-що са били потушени, в Пиемонт и Неапол през 1821 – 1822 г..

Запознава се в Пеща с унгарското национално революционно движение и с организациите на славянски народи в Австрия. Сред тях са хора от различни националности – словаци, чехи, хървати, сърби, славенци и др., а също и с известни по онова време учени-слависти. Запознава се и с работата на „Матица сръбска“.

В град Брашов Иван Селимински има активно участие в първите организационни центрове на българската емиграция и превръщането на града в един от тях.

Българска тайна революционна организация „Братство“ от 1825

„Братство“ се нарича първата българска тайна революционна организация. Тя се създава в гр. Сливен, през 1825 година от Иван Селимински. Към нея той привлича видни съграждани.

В резултат на дейностите му от по-рано Селимински и благодарение на пътуванията си, срещите с организации за националноосвободителни действия на унгарците, на италианци като Карбонарите в тяхното Рисорджименто, на славянските народи в Австрия (словаци, чехи, хървати, сърби, словенци и др.), навътре с нещата и дейността на „Сръпската матица“, той сам става член на гръцката „Филики етерия“, в резултат структурата на организацията „Братство“ и започва в стратегическия план да привежда в изпълнение общи и съгласувани действия, срещу османската власт на българския народ и в случай на нов военен конфликт между Русия и Портата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ