HomeИнтересноКой е хан Сабин - смъкнат с народен събор от престола

Кой е хан Сабин – смъкнат с народен събор от престола

Сабин е владетел на България в периода от 765 до 766 г.

Някои учени смятат, че Сабин е в родство с Кормисош, който бил или тъст, или зет на Сабин. Тъй като връзката е чрез брак, Сабин всъщност не би принадлежал към клана Вокил (Укил).

Кой е хан Сабин

Сабин се издига на трона след убийството на Телец през 765 г. и представлява онази част от българското благородство, която търси политика за примиряване с Византийската империя. Съответно, той бързо изпратил тайни емисари до император Константин V Копроним, който наскоро победил предшественика на Сабин Телец, опитвайки се да възстанови мира.

Защо хан Сабин е смъкнат с народен събор от престола

Той водел мирни преговори с византийския император Константин V, които отначало били пазени в тайна.

След разкриването на тези преговори е свикан народен събор, на който е решено България да не сключва мирен договор с Византия. Когато преговорите били разкрити, българите се разбунтували и свикали събрание, на което обвинили Сабин, че е причинил поробването на България от византийците.

След събора кан Савин е принуден да избяга в Константинопол. По-късно византийският император прави няколко опита да използва това, че бившият български владетел е при него, но с това не постига успех. Кан Савин живял в Константинопол до края на живота си.

Изоставен от привържениците си, Сабин бяга във византийска Месемврия (Несебър) през 766 г., откъдето отива в Константинопол. Там той е приет от императора, който урежда прехвърлянето на семейството на Сабин от България.

През 768 г. Сабин присъства на преговорите на Константин V с новия български владетел Паган, но думите на императора от името на бившия монарх не правят особено впечатление. Сабин прекарва остатъка от живота си в изгнание.

Сабин Пойнт в Антарктика е кръстен на Сабин от България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ