HomeИнтересноИнтересни фактиКой е Харолд Макиндер - бащата на Геополитиката

Кой е Харолд Макиндер – бащата на Геополитиката

Интересувате ли се от политика? А от геополитика? Знаете ли, на кого казват бащата на Геополитиката? Името му е:

Харолд Макиндер – кой е той

Известен като сър Халфорд Джон Макиндер той живее в периода 15 февруари 1861 до  6 март 1947 г. Той е английски географ , академик и политик и е смятан за един от бащите-основатели, както на геополитиката, така и на геостратегията.

Харолд Макиндер е наричан бащата на Геополитиката

Той е първият директор на University Extension College, Рединг (който става Университет на Рединг) от 1892 до 1903 г. и директор на Лондонското училище по икономика от 1903 до 1908 г. Докато продължава академичната си кариера на непълно работно време, той е Член на парламента от Glasgow Camlachie от 1910 до 1922 г. От 1923 г. става и професор по география в Лондонското училище по икономика.

Значение и работа на бащата на Геополитиката

Работата на Макиндер проправи пътя за установяването на географията като отделна дисциплина в Обединеното кралство. Неговата роля в насърчаването на преподаването на география вероятно е по-голяма от тази на всеки друг британски географ.

Докато Оксфорд не назначава задължителен професор по география до 1932 г., както Университетът на Ливърпул , така и Университетът на Уелс, Абъристуит създават професорски катедри по география през 1917 г. Самият Макиндер става професор по география в Лондонския университет (London School of Economics), през 1923 г.

На Макиндер често се приписва въвеждането на два нови термина в английския език: „manpower“ и „heartland“. През 1944 г. той получава медала на Чарлз П. Дейли от Американското географско дружество, а през 1945 г. е награден с Медал на покровителя на Кралското географско дружество за службата му в напредъка на науката география.

Теорията за Хартленд и по-общо класическата геополитика и геостратегия. Те са изключително влиятелни при създаването на стратегическата политика на САЩ през периода на Студената война. Вероятно това е продължило и по-късно. Теорията е видяла възраждане в приложението си към китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Доказателства за Хартлендската теория на Макиндер могат да бъдат намерени в трудовете на геополитика Димитри Кицикис. Такива има по-специално в неговия геополитически модел „Междинен регион “. В книгата Шри Ланка на кръстопът Асанга Абеягунасекера преразглежда картата на Макиндер от 1904 г. Там, той подчертава геостратегическото значение на Шри Ланка.

Преглеждайки работата, Swaran Singh пише: „Асанга говори за „външния полумесец“ на Макиндер, който го кара да вижда две други нации, Великобритания и Япония, които са ръкоположени по подобен начин. Въпреки това, докато светът се движи от континенти към океани, следвайки Страшни аксиоми, остава само Шри Ланка, която се намира насред глобалната супер скоростна магистрала изток-запад от морски пътища от комуникации, свързващи двата края на индо-тихоокеанската геополитическа парадигма.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ