HomeИнтересноБългарияКой е най-големият град в Северна България

Кой е най-големият град в Северна България

Много спорен е въпросът кой е най-големият град в Северна България.

Въпреки, че привържениците на двата града, за които днес ще говорим, разбира се ще подкрепят своя роден, ние ще се осланяме на някои статистики и факти. Те сочат следното:

Конкуренцията е между Русе и Плевен:

Русе е космополитен и кръстопътен град. От историята му, която е над 20 вековна можем да узнаем за различните епохи… Всяка от тях оставила своя отпечатък над традиции, култура и многообразието. Той има своя неподправен дух, чар и свободен ореол, който г прави вечен като голямата река, на която се простира.

Плевен – град съхранил културно и историческо наследство. Той е градът на 7-то място по големина в България.

Определено съществуват редица много причини да изберете град Плевен за свой град – за да учите, работите или живеете.

Плевен е сред съвременните бързо развиващи се градове на страната ни. Той е образователен, културен. Намира се в сърцето на Дунавска равнина и определено може да се поколебае човек, когато стане дума: Кой е най-големият град в Северна България.

Историята на двата град е вълнуваща. Свързана с минало, настояще и бъдеще, което всеки от тях може да даде. От появата на всеки от тях, през неравното битие до постигане на една общност и сплотеният и будния предприемчив дух на местните жители. Всичко това с право може да се сложи под един знаменател Нарича се: дунавско и го носят всички местни, по поречието на реката, независимо дали са на брега или в дунавската равнина.

Без значение от историческите обрати, драми и предизвикателства, пред които се изправят те.

И така, ако трябва да се честни на въпроса: Кой е най-големият град в Северна България, то по население, класацията печели Русе, която е с население – 143 417 души (15 юни 2022 г.), следвана от Плевен с население – 100 952 души (15 юни 2022 г.).

Това е Северна България. Това е свят, който е прием културните различия и умее да твори напредък в бъдещето за идните поколения.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ