HomeИнтересноБългарияКой е най-топлият град в България

Кой е най-топлият град в България

Помислете, къде е по-топло в България: кои курорти имат най-„южния“ климат и ви позволяват да се наслаждавате на слънцето до насита. Когато имате списък с най-топлите градове в България, лесно ще може да планирате къде да курортувате:

Класация с топ най-топлите градове в България

Морските райони на страната са най-топлите: тези региони се характеризират с по-високи средни дневни температури през лятото и мека, топла зима. Всички курорти, разположени на юг от Бургас, приемат туристи от края на април, а до средата на май времето е благоприятно за почивка и плуване.

Кой е най-топлият град в България – вижте класацията:

Ахтопол

Ахтопол получи неофициален статут на най-топлия и слънчев курорт в България: средната дневна температура на въздуха, през летните месеци е + 26-270C. Тук почиват само туристи, които не предпочитат тълпи от хора. Снежнобелите плажове, кристалночистата вода и достъпните цени са идеални условия за премерена и незабравима почивка.

Малкият, уютен и невероятно красив Ахтопол се счита не само за най-слънчевият и топъл в България. Той има и редица атрактивни места и забележителности.

Той е разположен само на 13 километра от границата с Турция. Снежнобели плажове с чиста като сълза вода, липсата на многобройни туристи и ниските цени са другото, което примамва гостите. Всичко това се представя с лекота от Ахтопол. Това е идеално място за тези, които не искат да бързат за никъде. Средната температура на въздуха, през лятото достига до +28C.

Основната забележителност на Ахтопол е неговата природна красота. Плажове с бял пясък, чисти води и национални паркове. На територията на самия град има малка църква Възнесение Господне и Музей на котвите. От Ахтопол може да направите екскурзия до природен парк Странджа, на територията, на която живеят над 100 вида редки животни и растения. В екскурзията може да включите резервата Ротамон, където също има около двеста редки животни и птици. В близост е и град Созопол.

Созопол

Гостоприемният курорт е разположен на 35 км от Бургас на малък полуостров, условно разделен на Стария и Новия град. Включен е в ТОП на основните културни и туристически центрове на страната и се отличава с оригиналния си колорит. Археологическият музей, православната църква на Дева Мария от 15 век привличат туристи от цял ​​свят. През последните няколко години на територията на курорта са построени много жилищни комплекси от затворен тип със собствена озеленена територия, така че мястото определено не изпитва недостиг на почиващи. Средната дневна температура на въздуха през летните месеци е +24,80C.

Царево

Най-южният пристанищен курорт. Той е един от първите, които приемат туристи. Плажният сезон тук продължава от пролетта до късната есен. Градът се намира почти на границата с Турция.

Той е признат център на екологичния туризъм, предлагащ една наистина кралска почивка. Уникалният климат, чистото море и най-красивите склонове по върховете на Странджа привличат милиони туристи. Те са подходящи не само за почивка, но и за разширяване на кръгозора им. В околностите на Царево се намира Националният парк на България. Повече от 300 слънчеви дни в годината за любителите на топлината. Средната температура на въздуха през лятото е +28C.

Лозенец

Курортното селище се намира на 3 км от Царево и привлича туристи с подобен топъл климат (средна температура на въздуха, през лятото: +26-270C). Уютните плажове с дължина 3 км позволяват на голям брой туристи да се отпуснат, без да пречат един с друг. Тук морската вода в акваторията на селото традиционно е с най-висока чистота.

Поморие

Младежки курорт на 15 км от Созопол, който посреща студенти и ученици от цял ​​свят. През 90-те години. Плажовете на Поморие са отличени със Син флаг, поради което местните избират това място за почивка. Какви са многобройните заливи и заливи, които ви позволяват да плувате в уединение за собствено удоволствие! Средната дневна температура на въздуха през летните месеци е +25,8°C.

Южното българско крайбрежие е истински рай за любителите на ясното слънце и чистото море. Несъмнено пътуването ще е не само полезно за здравето, но и образователно: местата са привлекателни със запазена история от няколко епохи едновременно!

Сандански

Градът е заобиколен от Пирин планина, която го защитава от северните ветрове. Курортът има голям брой слънчеви дни в годината – 278. Количеството на валежите през летните месеци е малко, а температурата на въздуха през най-горещия юли достига +26 градуса по Целзий. През зимата вали сняг, но се топи бързо, температурата е по-висока от тази на територията на цяла България. Няма резки промени в температурата, малко валежи и много слънце. Можем да кажем, че климатът в курорта Сандански е наистина лечебен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ