HomeИнтересноБългарияКой е прототип на чорбаджи Марко от Под Игото

Кой е прототип на чорбаджи Марко от Под Игото

Всички сме чели „Под игото“, най-малко, че в училище е задължителна литература. И, така помните ли чорбаджи Марко? Знаете ли, кой е неговият прототип? Нека поговорим, за това:

Кой е първообразът на емблематичния герой на Вазов

Чорбаджи Марко от „Под игото” на Иван Вазов е прототип на своя създател, а именно самия Иван Вазов, известен още като Минчо Вазов. И така в този ред на мисли самият писател пише:

„По темперамент беше много серт, сприхав. Лесно пламваше, но не обичаше много да говори, беше мълчалив, предпочиташе повече да слуша. Шеги не търпеше. Рядко се смееше. Пазеше достолепието си. Нас, децата, държеше в строга дисциплина. Пред него стояхме винаги с почитание. Но иначе беше много добър баща и любящ съпруг. Обядвахме на софрата наедно, насядали всички наоколо. Преди да захванем да ядем, баща ми, който беше много религиозен, четеше „Ядат убозiи” (аз го разбирах „Дядо Бози”). Пиеше малко: една ракийка пред обяд и едно винце на обяд и вечеря. Много трезвен беше. Вечер никога не си лягаше, преди да вземе светчето и да почете с нас пред иконата някоя молитва.

Като характер баща ми беше една рядко благородна личност, неспособна за никаква подлост. Протестираше против неправди и с това си създаваше тайни и явни врагове.“

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ