HomeИнтересноБългарияКой е Валдемар Датски - неслучилият се български владетел

Кой е Валдемар Датски – неслучилият се български владетел

Принц Валдемар е най-малкото от децата на крал Кристиан IX, Дания. Той често е наричан очарователна личност от цялото датското кралско семейство.

Кой е Валдемар Датски

Валдемар Датски е брат на Александра Датска, британската кралица на гръцкия крал Георгиос I. Той е роден в двореца Бернсторф, северно на Копенхаген на 27 октомври 1858 година. Първоначалното си образование получава от възпитатели, а в последствие учи военно дело. В чин лейтенант, встъпва през 1880 година като идните години участва в няколко експедиции на военните служби.

От 1885 година се жени за Мария Орлеанска, френската принцеса, която е и правнучка на Луи Филип, последния френски крал. Това е прието за провокативен акт от канцлера на Германия Ото фон Бисмарк, поради враждебността между двете държави Германия и Франция. По онова време влиянието на Германия било силно изявено.

Видно станало, че принцесата Мария е запален френски патриот и е много против немските нагласи. Тя поддържала по всички възможни начини френската кауза. Освен политическия ентусиазъм у Мария, и тя, както и на съпругът й, не били амбициозни. И двамата предпочитали да бъдат на заден план.

Въпросът е: как в този сложен пъзел от лични и политически взаимоотношения попада България?

След абдикацията на княз Александър I от 1886 година, политическият елит на България е изправен пред предизвикателство да „осигури“ княз за българската монархия. По този начин, от средата на октомври в Търново е свикано Трето Велико народно събрание.

За Валдемара той обясни (бел. ред. – Стефан Стамболов), че бил принц от много висок род, шурей на царя, брат на английската кралица и на гръцкия крал, и че с личните си качества той давал всички гаранции за бъдещето на България. Стамболов не скри, че Русия може да не одобри тоя избор. „Но все пак тоя избор трябва да стане, заключи той, за да покажем на Русия своите чувства и на Европа — своята умереност.“ След Стамболова говориха неколцина оратори. Сетне се дигна Захари Стоянов. Предполагаше се, че от него, фанатичния привърженик на Батенберга, ще се яви най-голямото противостоение, но той бе склонил вече на жертвата, която искаха събитията. Той почна с историческото изречение „Le roi est mort, vive le roi“ (бел. ред. – „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“) и свърши тъжно. В единадесет часа вечерта събранието се разотиде, като се установи единодушно върху избора на Валдемара.“ –  Из думи на Симеон Радев.

Кой е Валдемар Датски – не случилият се български владетел

На 29 октомври от ВНС датският принц е избран за княз на България. Решението е прието и от Великите сили, сред които френския, английския и др. посланици. Интересното е, че Валдемар е бил кандидат още, през 1879 г., за българския трон.

Ето какво пише, казва по въпроса Симеон Радев:

Името на тоя датски принц бе известно още от Освобождението. Когато заседаваше в Търново Учредителното събрание, някои руски генерали, приближени до царския двор, бяха загатнали за него, види се, за да угодят на сестра му Мария Феодоровна, съпруга на престолонаследника Александра Александровича. Подир няколко години за Валдемара почнаха пак да говорят двамата руски генерали Каулбарс и Соболев, които устрояваха заговорите, за да свалят княз Александра. Това име ще бъде произнасяно отсега нататък при всяка нова мълва за една предстояща ваканция на българския престол. Един месец преди преврата на 9 август някои големи европейски вестници, които предвиждаха, че Батенберг не ще може дълго да устои срещу Русия, считаха Валдемара за вероятния му наследник.

Въпреки че ВНС избира Валдемар за български княз, самият датски принц все още не подозира за това. Стефан Стамболов изпраща решението, чрез гръцкото агентство в София до крал Георгиос, брат на Валдемар. От Атина идва колеблив отговор: Валдемар не може да приемем избора, без разрешение на руския император.

Следва коресподенция с датския кралски двор, която представя събития в ситинската им светлина. Валдемар по това време е на френската Ривиера, Кан и получава от Търново съобщение за избора. Още на същия ден, пристига телеграма до Георги Живков, председател на Събранието, който пише:

Благоволете да приемете уверението в искрената ми благодарност за честта, която ми се отдаде чрез вота на Събранието. Аз препратих Вашата депеша на Н. В. датския крал, който само може да отговори официално на Вашето предложение; но изповядвам, че ми се струва да бъда лично задържан от други обязаности.“

Уклончивият и многозначен отговор от датския принц подтиква до изпращането на нова телеграма, този път до крал Кристиан IX, баща му. Тя гласи следното:

Ваше Величество, представителите на българския народ с радост приеха от Н. В. княза Валдемара отговора, когото той благоволи да изпрати, и аз съм натоварен да Ви изразя техните надежди, че В. В. ще благоволите да отговорите благоприятно на желанията на българския народ, като позволите на Негово височество да посвети скъпия си живот за величието и напредъка на българския народ и за славата на новата династия.“

Отговорът на краля пристига за 2 дни. През това време датският крал Валдемар се е допитал до руския император, който бил против:

При всичко, че оценявам знака на доверието, което Събранието изказа към моя царствующ дом, аз не се намирам в положение да упълномощя сина си да приеме един избор, направен от Събранието при настоящите обстоятелства; следователно ще му бъде невъзможно да приеме депутацията.“

През това време и  Русия дава своето мнение, а то гласи следното: „императорското правителство намира за невъзможно да поддържа сношения с българското правителство в сегашния му състав″.

Така става ясно, че Валдемар Датски няма да бъде български княз. Останалото е известно от история. На престола сяда Фердинанд Сакскобургготски, чието приемане е временно решение.

Любопитни факти:

Интересно е, също така, че „еднодневното управление“ на датчанина Валдемар в ролята му на български княз е самата реакция на съпругата му. Тя заявила: „Нищо няма да ме накара да сляза там (бел. ред. – България)“.

Някои източници твърдят, че и самият Валдемар не поискал поста, защото отношения между Гърция и България били обтегнати, а не искал това да повлиява на неговите взаимоотношения с брат му – гръцкия крал.

Освен, че Валдемар е канен за български княз, той получил покани и за монарх на Норвегия, но и там не слага короната на главата си, заради международния натиск.

В заключение:

Валдемар е разбит от ранната смърт на съпругата си Мария Орлеанска (почива на 44 години, въпреки привидно мадия и жизнен дух, който имала).

Валдемар се нуждаел от години, за да преживее смъртта й. Той остава последният от децата на крал Кристиан IX и е сред най-уважаваните особи в кралските общности на Европа. Наричан е още „вуйчото на царете“.

Така, макар, че с Мария Орлеанска имали 5 деца, той чувствал за най-близък племенникът си принца Георгиос Гръцки, с когото се разхождал по улиците на Копенхаген. Принцът Валдемар умира, на 14 януари 1939 година, след 10-дневно боледуване. Живял е 81 години. Вече знаете кой е Валдемар Датски и защо му казват: не случилият се български владетел!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ