HomeИнтересноКой е вторият по големина град във Византия

Кой е вторият по големина град във Византия

Солун е административен център на едноименния ном и географската област Македония. Той е вторият по важност град след Атина и второто пристанище в Гърция след Пирея. Какво не знаете още за този град и къде е отговорът на въпроса:

Кой е вторият по големина град във Византия

Солун има над 1 милион жители. Това е мястото, където се намира университетът. Аристотел, най-големият на Балканите. Около 60 000 студенти учат в него всяка година.

През 1997 г. Солун е обявен за културна столица на Европа. Град с развита индустрия и търговия. Солун е и градът на изкуството. Безспорната гордост на жителите са византийските храмове, които по великолепие и художествено богатство са сравними с храмовете на Константинопол и Равена.

Солун е град с богата история – векове наред е обитаван от различни народи.

Създаването му съвпада с началото на елинистическата епоха, световното господство на Александър Велики и неговите потомци.

Северната столица на Гърция – Солун е основана през 315 г. пр. н. е. от Касандър, царят на Македония, който обединява 26 града, разположени около залива Термаикос. Той кръстил новия град на съпругата си Тесалоника, сестра на Александър Велики. Баща им Филип II дава това име на дъщеря си в чест на победата си над тесалийците.

Втори век пр.н.е д. преминали под римско владичество. По-малко от два века след създаването си, както цяла Македония, Солун бил окупиран от римляните.

През 148 пр.н.е. д. става столица на римската провинция Македония.

История на Солун

През 315 пр.н.е Цар Касандър, който управлява в Македония след смъртта на Александър Велики и разпадането на огромната му империя, основава град близо до древното селище Терме. Касандър е женен за сестрата на великия командир и дава името на града – Солун. Археологическите проучвания обаче показват, че първите селища на това място са съществували още 3200 г. пр.н.е. След завладяването на Македония от римляните (III-II в. пр. н. е.) градът се превръща във важен център на културен и духовен живот. През 58 пр.н.е Цицерон живее в изгнание в Солун.

По-късно градът става известен като един от първите центрове на християнството.

В него проповядвал апостол Павел и след посещението му в града е построена църква. Двете послания на апостол Павел, които станали глави на Новия завет са адресирани специално до солунците. В началото на 4 в., когато Македония била провинция на Римската империя, римският император-съуправител Галерий (306-311) преместил резиденцията си на това място. Тогава в града са построени сгради като триумфалната арка на Галерий, дворецът, хиподрумът, мавзолеят-ротонда. Благодарение на благоприятното си географско положение – на брега на морето, по пътя, свързващ Италия с Константинопол – Солун, просперирал.

През византийската епоха те са били вторият по важност град в империята след Константинопол. През XIII век. тук е била столицата на Солунското царство, което било част от Латинската империя.

Нов кръг в развитието на Солун настъпва по време на управлението на турските завоеватели. Пристигналите в града 20 000 евреи, изгонени от Испания през 1492 г., имали значителен принос за развитието му и го обогатяват архитектурно.

Солун днес

Днес Солун е единственият град в Гърция, който може да устои на мощното влияние и централизация на Атина. Наричат ​​го втората столица. Тук са развити индустрията и търговията, процъфтява и туризмът.

Наред с това Солун е център на интелектуалния и артистичен живот. Много режисьори, музиканти, актьори, театрали правят първите си стъпки, именно в този град.

Градът заемал видна позиция в различни епохи

Сред тях са: елинистическа, римска, византийска и турска. Нова ера започва през 1913 г., когато той, както и останалата гръцка Македония, която се обединява с Гърция. Всички тези епохи и особено византийската, са оставили своите следи, така че Солун е жив музей и представлява изключителен интерес за туристите.

Солун е модерен град

Той привлича не само с паметници от миналото, в него кипи живот. Той покорява със своята жизнелюбие, контрасти, разнообразие. Тук всеки ще намери нещо интересно за себе си.

Наред с това, докато живеете в Солун, може да правите интересни екскурзии и да се запознаете с археологически обекти, исторически и архитектурни паметници. Може и само да стигнете до най-близкия плаж, за да се насладите на красотата на околния пейзаж и да се любувате на нежното море.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ