HomeИнтересноКой има най-старото знаме на света?

Кой има най-старото знаме на света?

Много държави спорят в тази престижна класация за най-старото знаме на света, но коя е на първо място. Днес ще разгледаме претендентите.

Коя държава има най-старото знаме на света

Някои знамена са били използвани и за други неща, преди да станат национални знамена в различни страни. Други държави пък имат своите знамена от векове. В реда на произхода на знамената може да липсват конкретни доказателства, които да подкрепят кое е най-старото.

Списък с държави и къде е най-старо знаме в света

Холандия

Това знаме се използва от 1572 г. Известно е също като холандското знаме. Ако тръгнем по началната лента, произходът на това знаме е вариант на знамето на принца (Уилям ПРИНЦ от Ориндж.)

Също така се предполага, че произхожда от холандското въстание, срещу испанския крал Филип II в края на 16 век. Първоначално, то имало три цвята: оранжево, бяло и синьо. След 1630 г. правят промени от оранжевия цвят към червения.

Повечето знамена на различни нации имат само два цвята. Текущият холандски флаг включва червени, бели и сини цветове. Страната използва тези цветовете от знамето за показване в националистически събития и контексти.

Шотландия

Повечето смятат, че това е най-старото знаме. То произхожда от 1832 г. сл. Хр. Известно е също като шотландски соленик или Андреевски кръст. Знамето на Шотландия се отличава със смел и уникален дизайн със семпла синьо-бяла шарка. Знамето символизира Свети Андрей, който е бил разпънат на кръст.

Символът на кръста също се носел като значка на шапки в Шотландия в този ден на празника. Знамето датира от 16 век. Емблемата на Свети Андрей се появява за първи път през 14 век . Независимо от това, шотландското знаме е едно от най-старите в света.

Австрия

Знамето на Австрия е също едно от най-старите знамена в света. То се отличава с червено-бяла трилента, която е била използвана първоначално през 1105 г. Произходът на знамето се базира на герба на средновековната династия Бабенберг. В началото ивиците на знамето били оранжеви, бели и сини. По-късно оранжевите и сини ивици станали червени.

Според някои исторически свидетелства херцог Леополд V Австрийски измислил знамето, за да символизира битка. Битката се състояла по време на обсадата на Акре, през 1189-1191 г. Говори се, че след войната сакото му било опръскано с кръв, а когато свалил колана си, дрехите отдолу били поразително бели, което довело до червено-бяло-червения цвят на знамето. Следователно, това е начинът, по който схемата и цветовете на знамето на Австрия се използват. През 1105 г., знамето е официално признато и влиза употреба от 1230 г.

Коя държава има най-старото знаме

Дания

Знамето на Дания също се смята за едно от най-старите съществуващи знамена в света. Преди това е било известно като Dannebrog и може да проследите историята му назад до края на 1219 г. Освен това е едно от най-старите знамена, които ще намерите в Книгата на световните рекорди на Гинес.

Знамето има завладяваща история на произхода си. С повечето писатели и история се казва, че по време на битката при Линданисе, Естония, знамето паднало от небето. Знамето на Dannebrog включвало Gelre Armorial с герб, който представлява краля на Дания.

Интересно за този флаг е, че въпреки че е типично знаме, то е забранено за лична употреба през 1834 г. Забраната е официално вдигната, през 1854 г., тъй като много хора го показват публично. Неговият кръстосан дизайн по-късно е приет от много други страни като Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия.

Латвия

Латвийското знаме изглежда подобно на повечето от най-старите знамена в света. Като повечето древни, то се представя в червено и бяло. Въпреки липсата на доказателства, се предполага, че за първи път се появило, през 13 век . През 1279 г. латвийското знаме е първото по време на войната между древните латвийски племена от Цесис. Знамето има червен цвят с бели ивици.

През 1918 г. Латвия го приема за употреба. През 1990 г. най-накрая възстановила независимото си знаме, което се използва и в момента. Според историята червеният цвят на флага представлява кръвта на латвийски вожд, ранен в битката и след това увит в бял чаршаф. Белият цвят на знамето означава къде е лежал, тъй като двата края на покривалото са окървавени.

Норвегия

Старото знаме на Норвегия води началото си от 1318 век. Първото било на печата на херцогиня Ингеборг. Някои истории показват също, че Ерик Магнусон е развял знаме със златен лъв с корона и брадва на червен фон, през 1280 г.

Първоначално то е било само за използване от краля на Норвегия. Въпреки това настанало време, когато представлявало страната на Норвегия. От 17 век до 1814 г. правителството използва същото знаме, подобно на това на Дания, за да символизира единството. Когато се случило разпадането, през 1905 г. между Норвегия и Швеция, отново въвели знамето на Кралския стандарт на Норвегия.

Заключение:

Коя държава има най-старото знаме?

Този списък представя едни от най-старите знамена в света. И все пак, добре е да се знае, че някои от страните променят знамената си в хода на своята история. Някои от знамената имат истории, свързани с легенди, при други липсват достатъчно доказателства, за да ги подкрепят.

Надявам се, че горните истории за най-старите им знамена ще ви помогнат в разучаването на този вълнуващ аспект от нашето ежедневие.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ